Бивш руски двоен агент, бежанец във Великобритания и осъден в

...
Бивш руски двоен агент, бежанец във Великобритания и осъден в
Коментари Харесай

Кой е бившият руски агент Сергей Скрипал

Бивш съветски двоен сътрудник, емигрант във Англия и наказан в Русия, е в сериозно положение след досег с незнайно вещество. 66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишна жена са били открити през вчерашния ден в безсъзнание в град Салисбъри и в този момент са в интензивно поделение.

Полицията твърди, че няма заплаха за хората и не е популяризирала имената на двамата потърпевши, само че двама източници, близки до следствието, удостоверяват пред организация " Ройтерс ", че става въпрос точно за Скрипал.
Сергей Скрипал, бивш полковник в съветското Главно разследващо ръководство (ГРУ), получи леговище във Англия през 2010 година при замяна на сътрудници.

Размяна на шпиони

През 2004 година Скрипал е бил задържан от съветската Федералната работа за сигурност (ФСБ) по съмнения, че е предавал съветски сътрудници на английското разузнаване. След скришен развой през 2006 година той е бил наказан на 13 години затвор. Мъжът си е признал, че е предавал свои сътрудници на МИ6 за пари. Според Русия - 100 000 $ от 90-те години до края на съдействието им, написа Би Би Си.

През 2010 година президентът Дмитрий Медведев го помилва, с цел да бъде сменен за съветски сътрудници, арестувани в Съединени американски щати. Размяната бе една от най-големите от края на Студената война. Четирима сътрудници в Русия бяха разменени с 10, арестувани от ФБР. По-късно Скрипал е бил пратен във Англия.

В нея взе участие и небеизвестната Анна Чапман, която бе задържана от ФБР по-рано същата година.

Литвиненко

Отношенията сред Лондон и Москва се утежниха след убийството на някогашния сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Александър Литвиненко с полоний през 2006 година Британското следствие стигна до извода, че то евентуално е било утвърдено от президента Владимир Путин, Кремъл неведнъж е отричал.

Коресподентът по сигурността на Би Би Си Гордън Корера писа, че намира " удивителни " паралели сред двата случая. В оня случай бяха нужни седмици, с цел да бъде открито, че е токсичен преднамерено и минаха съвсем 10 години, преди следствието да упрекна Русия, напомня той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР