Бивш шеф на Мосад: Израел налага система на апартейд срещу палестинците

...
Бивш ръководител на израелската разузнавателна агенция Мосад каза, че страната
Коментари Харесай

Бивш ръководител на израелската разузнавателна агенция Мосад каза, че страната налага система на апартейд срещу палестинците в окупирания Западен бряг.

Тамир Пардо стана поредният бивш високопоставен израелски служител, който твърди, че отношението на Израел към палестинците представлява апартейд, препратка към системата на расово разделение в Южна Африка, която приключи през 1994 г.

„Тук има държава на апартейд“, каза Пардо в интервю за информационната агенция Associated Press, публикувано в сряда.

„В територия, където двама души се съдят съгласно две правни системи, това е държава на апартейда“, каза Пардо, присъединявайки се към малък, но нарастващ списък от пенсионирани служители, за да подкрепи идея, която остава до голяма степен в периферията на израелския дискурс и международната дипломация, но получи все по-голямо признание сред правозащитните среди.

Като се има предвид миналото на Пардо, коментарите имат специална тежест в обсебен от сигурността Израел.

Пардо, който беше ръководител на шпионската агенция на Израел от 2011 до 2016 г., не каза дали е имал същите убеждения, докато оглавяваше Мосад.

Бившият шеф на разузнаването каза, че вярва, че въпросът за палестинците е сред най-неотложните въпроси в страната – над ядрената програма на Иран, разглеждана от премиера Бенямин Нетаняху като екзистенциална заплаха.

Пардо каза, че като шеф на Мосад той многократно е предупреждавал Нетаняху, че трябва да реши какви са границите на Израел или да рискува унищожаването на държава за евреите.

„Израел трябва да реши какво иска. Държава, която няма граници, няма граници“, каза Пардо.

В отговор на коментарите на Пардо, партията Ликуд на Нетаняху каза, че бившият шеф на Мосад „трябва да се срамува“.

„Вместо да защитава Израел и израелската армия, Пардо клевети Израел“, се казва в него.

Пардо беше критичен към опитите на правителството на Нетаняху да прокара съдебна реформа тази година. Правителството придвижи напред с плановете въпреки масовите протести на опозицията.


Система на потисничество

Правозащитни групи посочват дискриминационни политики в Израел и в окупирания Източен Йерусалим, израелската блокада на ивицата Газа, която се управлява от групата Хамас от 2007 г., и окупацията на Западния бряг.

Израел упражнява пълен контрол върху територията, поддържа двустепенна правна система и изгражда и разширява незаконни еврейски селища.

Миналата година правозащитната група Amnesty призова Израел да бъде подведен под отговорност за извършването на „престъплението на апартейд срещу палестинците“, добавяйки, че ги третира като „непълноценна расова група“.

В изобличително разследване правозащитната група описва как израелските власти налагат система на потисничество и господство срещу палестинците.

„Тази система се поддържа от нарушения, които Амнести Интернешънъл установи, че представляват апартейда като престъпление срещу човечеството“, се казва в изявление на групата.

Израел отхвърля всякакви обвинения за апартейд и казва, че палестинските граждани на Израел се ползват с равни права, като същевременно нарича третирането на палестинците на Западния бряг необходимост от съображения за сигурност.

Итамар Бен-Гвир, крайнодесен министър, който живее в незаконно селище, каза по израелска телевизия през август, че правото му на свобода на движение е „по-важно“ от свободата на движение за палестинците.

През 2017 г. доклад на ООН обвини Израел, че е установил „режим на апартейд, който потиска и доминира палестинския народ като цяло“.

Миналата година Южна Африка призова Израел да бъде обявен за „държава на апартейда“.

„Като потиснати южноафриканци, ние изпитахме от първа ръка ефектите на расовото неравенство, дискриминация и отричане и не можем да стоим настрани, докато друго поколение палестинци [е] изоставено,” Наледи Пандор, министър на международните отношения и сътрудничество на Южна Африка, каза.


Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР