Бивш проверяващ съдържанието във Facebook твърди, че е бил уволнен, ...

Бивш проверяващ съдържанието във Facebook твърди, че е бил уволнен,

Действително ли изчезват нещата, които триете от Facebook, и кой има достъп до тях?

Бивш проверяващ наличието във Фейсбук твърди, че е бил уволнен, тъй като е алармирал за нов фирмен протокол, допускащ на служителители да „ възкресяват “ данни, които потребителите към този момент са изтрили, написа Bloomberg.

Бренън Лоусън съди Meta Platforms в Калифорния, потвърждавайки, че е бил осведомен за новия протокол по време на среща на чиновниците в края на 2018 година и незабавно е сложил под въпрос неговата правда. По думите му скоро по-късно е бил уволнен и е останал незает в протежение на 18 месеца. Сега търси повече от 3 млн. $ обезщетение плюс наказателни вреди.

Новият протокол е разрешил на членовете на Global Escalation екипа на обществената мрежа „ да заобиколи естествените протоколи за дискретност на Facebook”, извличайки данни от приложението Messenger, „ които потребителите са избрали да изтрият “, гласи жалбата на Лоусън.

Изглежда, че протоколът нарушава разпоредбите на Европейския съюз за цифрова дискретност и заповед на Федералната комерсиална комисия, която изисква от Фейсбук да осведоми правилно потребителите за своите политики за опазване на данни, написа още в жалбата.

Лоусън твърди, че осъзнавал, че се изправя пред огромна неустановеност поради подозренията си в законността на практиката и се е страхувал, че ще бъде уволнен, в случай че упорства по въпроса. Той е уволнен през юли 2019 година за хипотетично погрешно потребление на административен инструмент на Фейсбук. Мъжът твърди, че това е предлог и акт на възмездие.

Фейсбук не е дала отговор на питане за коментар, изпратено след нормалното работно време.

Екипът, който Лоусън загатва, употребява протокола, с цел да помогне на управляващите при следствия на консуматори, споделя той.

Източник: trafficnews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg