Бивш миньор отвори читалня за туристите в своята къща в

...
Бивш миньор отвори читалня за туристите в своята къща в
Коментари Харесай

Бивш миньор бори невежеството с храм на познанието

Бивш миньор отвори читалня за туристите в своята къща в смолянското село Левочево. 75-годишният държавник Атанас Барбов е нарекъл неповторимата си библиотека " Храм на Познанието в царството на Невежеството ".

„ В момента, в който осъзнах какъв брой невежи създава страната, започнах да групирам доста стойностна и разнообразна литература - художествена литература, журналистика, философия, документалистика, логика на психиката, лирика, политика, над 3000 са книгите... Във всяка една област има определена литература. Професори и учени, когато са ми гостували и съм ги представял в Клуба на дейците на културата в Смолян, са се удивлявали от качеството на литературата, която владея. Както пчеличката събира нектар, по този начин аз съм събирал балсам на познанието у дома. Имал съм опция да поднеса моята респект и почитание към проф. Ноам Чомски, и през днешния ден мога да заявя, че аз мога да бъда манипулиран дотолкоз, доколкото може да бъде манипулиран проф. Чомски. Може да звучи нескромно, само че е по този начин “, изяснява Барбов.



Любовта на 75-годишният родопчанин към философията датира още от младежките години.

„ Баща ми, като се прибираше от кръчмето вечер, споделяше: Синко, желая да възстановиш параклиса, който турците са разрушили край Левочево. Тук над селото в пещеричка, покрай параклиса, се е укривал Капитан Петко челник. Всяко време си има своите Хаджипенчовци и един от селото го предава. Преди да стигне до казармата на турците да им заяви, различен съселянин го изпреварва и предизвестява войводата да бяга. Турците, като отиват до параклиса, озверяват, че са го изпуснали, и събарят храма до основи. Баща ми споделяше, в случай че ги нямаше тези двамата наши просветители, нямаше да имаме писменост, нито просвещение. И открих ктитори, имах възприятието че Бог е положил длан върху мен, никой не ми отхвърли и всеки помагаше и го възстановихме параклиса " Св. св. Кирил и Методий ". Сега идват групи от цялата страна, от чужбина, идвали са даже туристи от Египет “, реди общественикът.

Покрай прииждащите туристи, самичък посветил се на просветителска задача в чест на двамата братя Кирил и Методий, той взема решение да отвори и Храма на познанието в дома си, тъй че туристите като идват в селото да имат място за просвещение.  

Казва, че разнообразни хора към този момент са посетили читалнята му. „ Хора, които са ми гостували, по цяла нощ не са спали да четат “, гордее се Барбов. Въпреки внушителния набор от литература, който има, той е безапелационен, че най-ценната книга е Библията. „ На човек са му нужни единствено 8 книги, с цел да се просвети, само че с цел да разбере кои са тези 8 книги, би трябвало да прочете най-малко 8 хиляди книги. И аз приканвам всички хора да ги прочетат и сами ще намерят заглавията, които да отключат мъдростта им. Като стартират, несъмнено, от Библията, тъй като тя е събрала квинтесенцията на мъдростта от епохи наред “, споделя Барбов.



Самобитният държавник е цялостен съперник на технологиите, перифразирайки Айнщайн, той предизвестява, че те ще доведат до отчуждаване на обществото, което ще докара до „ цялостен свят с идиоти “. „ Обърнете се към познанието, тъй като безпросветни вредите на себе си и на децата си. Наблюдавал съм близки, като си забият носовете в таблетите, и губят връзка с действителността “, приканва хората Барбов.

Бивш миньор, в смутните за рудодобива времена при започване на демокрацията, той оглавява един от синдикатите на подземните служащи в района и като синдикалист и държавник е контактувал с доста медии, издатели и писатели, няколко генерации публицисти от страната, с организация Ройтерс, взел участие е и в излъчвания на " Свободна Европа " и Би Би Си.

" В библиотеката ми са и всички томове, издадени от Комисията по досиетата, и идват доста възрастни хора да ги четат, които са претърпели оня режим. В същия миг аз владея изявления на евродепутати в Европейския парламент, които въобще не са стигали до жителите освен в България, а и в Европа. Издигнал съм в фетиш свободата на словото и персоналната независимост. И не позволявам никой да ми попречи да ги практикувам, на това се базира и изборт ми на издания в библиотеката, както и на огромното ми любознание и десетилетия четене, по тази причина мога да я нарека " Храм на Познанието ", тъй като няма инцидентна книга ", споделя Барбов.

С отварянето на къщата си за туристите, той възнамерява да притегли будни и интелигентни туристи към Левочево.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР