Бивш лидер на Шри Ланка отрича, че бомбените атентати през 2019 г. са били организирани, за да му помогнат да спечели изборите

...
Бившият президент на Шри Ланка Готабая Раджапакса отрече твърденията в
Коментари Харесай

Бившият президент на Шри Ланка Готабая Раджапакса отрече твърденията в британска телевизионна програма, че са използвани бойци, вдъхновени от ИДИЛ (ISIS) да извърши самоубийствени атентати през 2019 г., за да създаде несигурност в страната и да му помогне да спечели избори по-късно същата година.

„Да се ​​твърди, че група ислямски екстремисти са извършили самоубийствени атентати, за да ме направят президент, е абсурдно“, каза Раджапакса в публично изявление в четвъртък, първото му изявление след отстраняването му от власт през юли миналата година .

Той каза, че документалният филм на британската телевизия Channel 4 е „най-вече тирада срещу Раджапакса“.

В програмата, излъчена във вторник, Канал 4 интервюира мъж, който каза, че е уредил среща между местна група, вдъхновена от ИДИЛ, National Thowheed Jamath, и висш служител на държавното разузнаване, верен на Раджапакса, за да формулират заговор за създаване на нестабилност и да даде възможност на Раджапакса да спечели президентските избори.

Раджапакса, бивш висш служител на отбраната, се смяташе за силен кандидат за реда и закона. По-големият му брат, Махинда Раджапакса, беше победен на изборите през 2015 г. след 10 години като президент.


National Thowheed Jamath е обвинен в извършването на шест самоубийствени атентата на Великден през 2019 г., които бяха насочени към църкви и туристически хотели и убиха 269 души.

Атаките съживиха спомените за честите самоубийствени атентати по време на продължилата четвърт век гражданска война в страната с бунтовниците от тамилските тигри, която приключи 10 години по-рано през 2009 г.

Страховете за националната сигурност позволиха на Раджапакса да дойде на власт. Той беше принуден да подаде оставка през юли 2022 г. по време на масови протести заради икономическа криза.

Азад Маулана, човекът, интервюиран от Канал 4, беше говорител на отцепническата въоръжена група на Тамилските тигри, която по-късно подкрепи държавата и помогна на доминираното от синхали правителство да победи тамилските бунтовници и да спечели гражданската война.

Маулана каза, че е уредил среща през 2018 г. между вдъхновени от ИДИЛ бойци и висш офицер от разузнаването по нареждане на шефа си по това време, Сиванесатурай Чандракантан, лидер на отцепническата група на бунтовниците, който по-късно стана политик.

Маулана каза, че Чандракантан се е срещнал със Зейни Хашим, брат на лидера на National Thowheed Jamath, в затвора, докато Чандракантан е бил в затвора по обвинения в убийство и е решил, че групата може да бъде полезна за създаване на нестабилност.

Той каза, че Чандракантан е уредил Маулана да помогне за освобождаването на Хашим, като му е предоставил правна и финансова помощ.

След като беше освободен, Хашим уреди среща между National Thowheed Jamath и висш служител на разузнаването, близък до Раджапакса, каза Маулана.

Маулана каза пред Канал 4, че не е участвал в срещата, но офицерът от разузнаването му казал по-късно, че създаването на несигурност е единственият начин да върне семейство Раджапакса на власт.


След като бяха публикувани видеозаписите от охранителните камери на бомбените атентати, Маулана каза, че е видял, че нападателите, носещи натоварени с бомби раници, са хора, на които той е уредил среща с офицера от разузнаването.

Новинарската агенция Associated Press каза, че Chandrakanthan не е отговорил на телефонните обаждания за коментар.

В реч в сряда той обвини Маулана, че иска да получи одобрение на молбата си за убежище в страната, в която живее в момента. Той каза, че е бил в затвора през този период и попита как е могъл да координира терористична атака, докато е бил в ареста.

Channel 4 съобщи, че Маулана е бил интервюиран от следователи на ООН и европейските разузнавателни служби относно неговите твърдения.

Раджапакса каза в изявлението си, че не е имал никакъв контакт с офицера от разузнаването, посочен в документалния филм, от момента, в който той подаде оставка като секретар на министерството на отбраната през 2015 г., докато стана президент през 2019 г.

Той каза, че служителят не е бил част от никоя разузнавателна агенция през този период и твърденията, че се е срещал с атентаторите самоубийци, са измислица.

„Този ​​най-нов филм на Chanel 4 е предимно анти-Раджапакса тирада, насочена към очерняне на наследството на Раджапакса от 2005 г. нататък и е тъкан от лъжи, точно както предишните филми, излъчени от същия канал,“ Раджапакса каза, като се позовава на предишен документален филм на Канал 4, в който се твърди, че войници от Шри Ланка са извършили сериозни нарушения на човешките права в последната фаза на гражданската война.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР