Бивш китайски министър на правосъдието е заподозрян, че е приемал

...
Бивш китайски министър на правосъдието е заподозрян, че е приемал
Коментари Харесай

Арестуваха бивш китайски министър по подозрение за корупция

Бивш китайски министър на правораздаването е обвинен, че е приемал подкупи и е " нарушавал закона за персонална полза ", оповестява Ройтерс.

Шестдесет и седем годишният Фу Чжънхуа бе задържан преди няколко дни. Случаят е предаден на държавните прокурори. Арестът на Фу е разследване от следствие, стартирано предходната година от китайската Централната комисия за наказване на корупцията.

Фу беше изключен от Китайската комунистическа партия и отхвърлен от поста си за нарушение на партийната дисциплинираност и разпоредбите, заяви през март организация Синхуа.

Президентът Си Цзинпин през 2020 година стартира акция за пречистване на китайския уред за вътрешна сигурност, с която се стреми да подсигурява, че полицията, прокурорите и съдиите са " безусловно лоялни, безусловно чисти и безусловно надеждни ".

Фу беше заместник-ръководител на Министерството на публичната сигурност, преди да стане министър на правораздаването през 2018 година. Той ръководеше редица следствия против висопоставени персони, в това число следствие на някогашния началник на сигурността Чжо Юнкан, който беше приет за отговорен за корупция. От 2015 година той оглавява работа, отдадена на потушаването на това, което ръководещата комунистическа партия назовава " култове на злото ", в това число неразрешеното духовно придвижване Фалун Гун.

Подходът на Фу към правоприлагането, който той самичък разказва като " желязна ръка " му завоюва похвали от държавните медии, които преди този момент са казвали, че дейностите му са помогнали за пречистване на китайското общество и за справяне с подкупите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР