Бивш федерален съдия и виден консерватор: „Няма републиканска партия“

...
J. Michael Luttig, консервативен пенсиониран федерален съдия и ключов съветник
Коментари Харесай

J. Michael Luttig, консервативен пенсиониран федерален съдия и ключов съветник на бившия вицепрезидент Майк Пенс, заяви в сряда, че „няма републиканска партия“ и каза, че бившият президент Доналд Тръмп е още по-опасен, отколкото беше след 2020 г. избори.

„Американската демокрация просто не може да функционира без две еднакво здрави и еднакво силни политически партии. Така че днес, по мое мнение, няма републиканска партия, която да се противопостави на Демократическата партия в страната“, каза Лутиг, който съветва Пенс как да се справи с гласуването за удостоверяване на изборите на 6 януари 2021 г., пред Попи Харлоу от CNN в „CNN Тази сутрин .” „И поради тази причина американската демокрация е в сериозна опасност.

Лутиг, който притежава добросъвестни консервативни акредитиви с дългогодишни връзки с Върховния съд, става все по-откровен в споделянето на критиките си към Републиканската партия, наричайки партията „безгръбначна“ през юни заради продължаващата й подкрепа за Тръмп.

„Политическа партия е съвкупност от лица, които споделят набор от вярвания и принципи и политически възгледи за Съединените американски щати. Днес няма такъв споделен набор от вярвания, ценности и принципи или дори политически възгледи като в Републиканската партия за Америка“, каза той в сряда.

Лутиг също така се опита да отхвърли възможни правни защити, които Тръмп би могъл да създаде, за да отговори на федералните обвинения, по които той се призна за невинен. Бившият съдия каза, че като обвинява Тръмп в престъпления, свързани с поведение, а не с реч, специалният прокурор Джак Смит гарантира, че не може да има защита на Първата поправка от правния екип на Тръмп.

Попитан от Харлоу дали Тръмп може да използва предпоставката, че бившият президент действително е смятал, че е спечелил изборите, Лутиг също отхвърли тази защитна идея, „защото доказателствата са огромни, че бившият президент е знаел много добре, че е загубил изборите. И стандартът ще бъде дали един разумен човек би могъл да повярва в противното на фона на огромните доказателства за противното.

Бившият съдия от 4-ти окръжен апелативен съд на САЩ беше ключов свидетел на изслушванията на комисията от 6 януари миналата година и през цялата си кариера той беше известен като един от най-добрите „подхранващи съдии“ на ниво апелативен съд, като изпрати 45 от своите 47 чиновници на съдии във Върховния съд.

Съюзникът на Тръмп и адвокат Джон Ийстман, който изготви бележката точка по точка, в която се твърди, че Пенс може да спре сертифицирането на 6 януари, също беше чиновник на Лутиг. Пенс разчита на насоките на Лутиг, когато реши да се противопостави на Тръмп и да удостовери резултатите от изборите на 6 януари.

Докато свидетелства миналата година пред комисията по избор на Камарата на представителите, натоварена с разследването на 6 януари, Лутиг нарече Тръмп „явна и настояща опасност за американската демокрация“.

Удвоявайки това твърдение в сряда сутринта, Лутиг каза, че гледа на Тръмп като на опасност дори „в по-голяма степен днес“, отколкото когато той свидетелства поради непрекъснатия натиск на бившия президент да твърди, че изборите са били откраднати от него.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР