Бивш член на тайната полиция Щази на комунистическа Източна Германия

...
Бивш член на тайната полиция Щази на комунистическа Източна Германия
Коментари Харесай

Бивш служител на Щази е обвинен в убийството на Берлинската стена през 1974 г.

Бивш член на тайната полиция Щази на комунистическа Източна Германия е упрекнат в ликвидиране за хипотетично ликвидиране на мъж, който е бил разрешен през Берлинската стена през 1974 година

Мъжът е прострелян в гърба, до момента в който минава през контролно-пропускателен пункт в Западна Германия.

Обвиняемият, тогава 31-годишен, е бил инструктиран от Щази да " обезврежда " поляка, споделят държавните прокурори.

Сега на 79 години той може да получи пожизнен затвор, в случай че бъде приет за отговорен.

Самоличността му не е разкрита.

Прокурорите споделят, че на 29 март 1974 година 38-годишната жертва е влезнала в полското посолство в Източен Берлин, носейки подправена бомба, и е поискала чиновниците да го пуснат да премине границата със Западна Германия.

Твърди се, че ЩАЗИ е дало позволение на мъжа да премине, само че в това време е споделил на килъра да го отстрани.

След това откакто е бил отведен до пропускателен пункт на жп гара Фридрихщрасе, на мъжа е било разрешено да премине през контролно-пропускателни пунктове, преди да бъде „ погубен с ориентиран изстрел в гърба от укритие “, споделиха прокурорите.

На източногерманците беше неразрешено да пресичат Берлинската стена, която е издигната през 1961 година, с цел да попречи на хората да бягат на Запад.

Чужди жители им беше разрешено да преминат с верните документи.

Стената беше патрулирана от въоръжени пазачи, на които беше подредено да стрелят по бягащите. Хората към момента се опитваха да избягат, като се катерят от горната страна или тунелират под него.

Той остана до 1989 година, когато беше трагично съборен, откакто на граничните чиновници несъзнателно беше дадена заповед да разреши на хората да преминат. Комунистическият режим беше в рецесия по това време.

Щази беше известна със своето наблюдаване на жители на Източна Германия, доста от които бяха принудени да шпионират един различен.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР