Бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ бе

...
Бивш агент на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ бе
Коментари Харесай

Обвиниха бивш агент на ЦРУ в шпионаж в полза на Китай

Бивш сътрудник на Централното разследващо ръководство (ЦРУ) на Съединени американски щати бе задържан и упрекнат в шпионаж в интерес на Китай, предадоха международните организации, като се позоваха на американското министерство на правораздаването.
Александър Юк Чин Ма бил арестуван в петък в щата Хавай. Повдигнати са му обвинявания в шпионаж в интерес на Китай поради предаването на поверителни документи и на имената на информатори.
Американски сътрудник под прикритие, показал се за човек, работещ за китайските секрети служби, се свързал предходната година с някогашния чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ, който му дал информация против пари.
67-годишният Александър Юк Чин Ма е натурализиран американец, роден в Хонконг. Мъжът е работил сред 1982 и 1989 година за Централно разузнавателно управление на САЩ, където е имал достъп до поверителна информация. След като напуснал американското разузнаване, той заживял в Шанхай, Китай, преди да се откри на Хавайските острови през 2001 година Три години по-късно той бил нает от Федералното бюро за следствие (ФБР), за което работил минимум 10 години.
В продължение на три дни през март 2001 година мъжът предавал американска секретна информация на китайски разузнавачи в хотелска стая в Хонконг. Той траял да държи връзка с тях даже откакто постъпил на работа във ФБР.
Мъжът споделил че американския сътрудник под прикритие, който се свързал с него предходната година, че желае "родината " (Китай) да реализира своите цели.
Централно разузнавателно управление на САЩ и ФБР не дали отговор на запитвания на Ройтерс за какво е лишило толкоз дълго време да го арестуват.
Това е следващият случай на правосъдно гонене против някогашен американски шпионин за предаване на информация на Китай, отбелязва Франс прес. Съединени американски щати търсят двойни сътрудници след разбиването на шпионската мрежа на Централно разузнавателно управление на САЩ в Китай сред 2010 и 2012 година Миналата година двама някогашни сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ и един на американското военно разузнаване бяха наказани на сред 10 и 20 години затвор за шпионаж в интерес на Китай.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР