Бивш афганистански преводач казва, че талибаните са го измъчвали седмици наред, но САЩ все още не искат да му дадат виза

...
Докато Масуд вървеше по кабулска улица една студена неделна сутрин,
Коментари Харесай

Докато Масуд вървеше по кабулска улица една студена неделна сутрин, търсейки ежедневна работа, за да изхрани семейството си, пълни пикапи въоръжени талибански членове спряха пред него. Той каза на CBS News, че мъжете са насочили своите AK-47 срещу него, той е бил окован с белезници, превръзка на очите и отведен в офис на Главната дирекция на разузнаването на талибаните.

Повече от месец семейството на Масуд нямаше представа където беше. Претърсиха навсякъде, включително болници, докато пристигнаха в разузнавателния отдел на талибаните.

„След шест седмици търсене ме намериха в разузнавателния отдел 040 на талибаните“, каза Масуд пред CBS News в телефонно интервю. Той каза, че през първите 15 дни от престоя си в затвора е бил „бит, удрян с електрошокови пръчки, удрян с ток, воден борд и обесен с главата надолу.“

Неговото престъпление? Масуд е работил за американската армия като преводач от 2011 г. до 2013 г., включително една година, прекарана в работа с военноморските тюлени на САЩ. (CBS News не използва истинското име на Масуд или на другия бивш преводач, интервюиран за тази история, за да ги предпази от възможно отмъщение.)  

остави много кандидати разочаровани, с малко вяра в програмата.

Масуд каза, че молбата му е отхвърлена поради липса на документация от неговите ръководители, въпреки че Джонсън се опитва да помогне. Той каза, че е изпратил исканите документи и е чакал повече от 320 дни без актуализация от правителството на САЩ.

„Всеки път, когато Масуд подаде всичките си документи и ние си помислим „сега чакаме визата му да бъде одобрена“, тогава Масуд ще се свърже с мен отново, казвайки „Имам нужда от този и този документ, защото те продължавайте да променяте изискванията", каза Джонсън.

"Процесът на SIV е погрешен, смешен и абсурден, че отнема толкова време. Тези преводачи, животът им е в опасност", каза бившият американски войник пред CBS News. „Ние не правим достатъчно за тях и това е много разочароващо.“

Натрупването и работата за подобряване на „жизненоважна програма“

„Ние увеличихме ресурсите за тази жизненоважна програма, значително увеличавайки броя на служителите, посветени на нея. Прегледахме всеки етап от многоетапния процес на кандидатстване, за да го рационализираме, където е възможно, в съответствие със законодателството на САЩ, и продължаваме да търсим области за подобряване", каза говорител на Държавния департамент пред CBS Новини.

Длъжностното лице каза, че стъпките са позволили на Държавния департамент да издаде „почти 34 000 SIVs на основните кандидати и отговарящите на условията членове на техните семейства“ от началото на управлението на администрацията на Байдън до 1 август 2023 г.

Към края на март данните на Държавния департамент показват, че около 9 800 основни кандидати за SIV са преодолели голямо препятствие в процеса, осигурявайки одобрението на ръководителя на мисията (COM). Тези лица „очакват по-нататъшна обработка и тяхното евентуално интервю за виза, преди да им бъде издаден SIV“, каза говорителят, добавяйки: „Работим, за да обработим тези случаи възможно най-бързо.“

Цифрите на Държавния департамент показват, че други 69 000 основни кандидати все още са били подложени на процес на преглед, а говорителят каза на CBS News, че в исторически план около половината от прегледаните на този етап от процеса приложения не отговарят на изискванията за SIV.

Според според цифрите 3241 афганистански кандидати са „сметнати за неквалифицирани да получат одобрение от COM или одобрението е било отменено през второто тримесечие“ на 2023 г.

„Департаментът ще продължи да гарантира, че афганистанските заявления за SIV се обработват толкова бързо, колкото възможно в съответствие със законово изискваните програмни параметри и изискванията за национална сигурност“, каза говорителят пред CBS News.

Тъкър Риълс и Паулина Смолински от CBS News допринесоха за този доклад.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР