Битпазарите в Кабул са пълни с вещи, които отчаяните афганистанци

...
Битпазарите в Кабул са пълни с вещи, които отчаяните афганистанци
Коментари Харесай

От пиле мляко на битаците в Кабул, хората разпродават всичко

Битпазарите в Кабул са цялостни с движимости, които обезверените афганистанци са продали на най-ниски цени, с цел да финансират бягството си от ръководството на талибаните или просто с цел да си купуват храна, заяви Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.

Чинии, чаши и кухненски уреди са насъбрани високо на спонтанни маси на базарите навън, дружно с тв приемници от 90-те години и остарели шевни машини „ Сингер “, до момента в който навитите килими са подпрени на дивани и кревати втора ръка. Откакто талибаните завзеха властта в средата на август, афганистанците споделят, че опциите за работа са пресъхнали и им е разрешено да теглят единствено 200 $ на седмица от банковите си сметки, което значи, че има дефицит при наличните средства.

Обеднялата страна паралелно с това към този момент е изправена пред суша, дефицит на храни и голям напън върху здравните служби, породен от експлоадирането на ковид, преди талибаните да поемат контрола, което провокира западните страни да лимитират помощта, която подкрепя афганистанската стопанска система.

Програмата за развиване на Организация на обединените нации предизвести предходната седмица, че без бързи дейности процентът на хората, живеещи под прага на бедността, може да се усили от 72 % на 97 % доникъде на идната година.

По-навътре в битпазара хората ремонтират електрически артикули като стерео уредби, вентилатори и перални машини, преди да ги продадат.

Момчетата младежи изстискват сок от моркови или нар на преносими сергии, до момента в който други продават „ на крайник “ през тълпите банани, картофи и яйца в колички. Мостафа, който сподели, че няма желание да напуща, сподели, че купувачи в магазина му постоянно са били тези, които са избягали от селските провинции поради сигурността на столицата, когато талибаните започнаха необятното си нахлуване.

Друг вехтошар, който не желае да бъде назван заради боязън за сигурността си, сподели пред Агенция Франс Прес, че е основал щанда си едвам през последните седмици. „ Бях инструктор в армията 13 години “, сподели той и добави, че живее в боязън от талибаните в резултат на това. „ За страдание, нашето общество се обърна с главата надолу, тъй че бяхме принудени да вършим други неща. „ Станах вехтошар - нямахме друга опция “, сподели той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР