Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок

...
Битовите потребители трябва да се подготвят и за среден скок
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР ни подготви за увеличение на цената на водата с 1 лев


„ Битовите консуматори би трябвало да се приготвят и за междинен скок от 1 лев на кубик на цената на водата. Тези цени към този момент са факт за към 10 ВиК сдружения на територията на страната ”. Това съобщи по Нова телевизия ръководителят на КЕВР Станислав Тодоров.

По думите му КЕВР е направила всичко допустимо, с цел да понижи оптимално нарастването на цените на тока и парното, акцентира той в отговор на въпроса има ли възможност от нов скок на цената на тока и парното през новия отоплителен сезон.

„ КЕВР е взело всички ограничения, с цел да понижи нарастването. Електричеството, което България създава, сме намерили запаси в АЕЦ „ Козлодуй ” и със прекъсването на дотациите за ВЕИ инсталациите – сме насочили тези средства към битовите консуматори. Затова там нарастването е единствено 3 на 100. България има този запас и може да си разреши да го насочи към потребителите ”.

По думите му обаче не такава е обстановката с газа. „ Газът в цяла Европа е нищожен. И България се конкурира с всички останали страни на интернационалните пазари – да обезпечи съхранението за зимния сезон, т.е. да нагнети задоволително количества в хранилищата, и в същото време да обезпечи настоящото ползване. В доста европейски страни се лимитира потреблението – в Австрия, Унгария, Германия, с цел да могат да запълнят хранилищата си. В този смисъл нарастването на парното, което е директно подвластно от цената на газа, е минималното, което можехме да си позволим. Реалното нарастване е към 120 %, само че с обезщетенията към ВЕИ производителите, можем да ги насочим към топлинната сила и електричеството ”. Той акцентира, че няма по какъв начин цената на тока и парното, която се дефинира два пъти годишно – даже при изключителни условия, няма по какъв начин да се вдигне.

„ Със сигурност мога да кажа, че никой в България няма да студува заради неналичието на газ. Това, което би трябвало да се направи обаче е, да се подхващат съществени ограничения. А това може да стане с едно устойчиво държавно управление. Докато няма такова – нямаме никаква сигурност, че България ще премине през тази рецесия ”, уточни шефът на КЕВР.

По думите му имаме обезпечен дълготраен контракт с Азербайджан, който обезпечава една трета от потреблението на газ в страната. „ Газпром ” са добре пристигнали да дават газ за България при

осъществяване на изискванията при в този момент подписания контракт. Но, в случай че аз би трябвало да взема решение – нямам никаква убеденост, че в случай че те обещаят да доставят газ – фактически ще го създадат ”, акцентира той в отговор на въпроса би трябвало ли да включим съветската компания в енергийния микс. И добави, че през юли ще получим полутечен газ от Съединени американски щати.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР