Битовите потребители остават на регулирани цени на тока до края

...
Битовите потребители остават на регулирани цени на тока до края
Коментари Харесай

Законопроект предвижда кардинални промени в българската енергетика

Битовите консуматори остават на контролирани цени на тока до края на 2025 година, планува се установяване на формулировка за енергийната беднотия, основава се уредба за гражданските енергийни общности, приключва се ролята на НЕК като публичен снабдител и се отстраняват квотите на производители за контролирания пазар. Това в резюме е обобщението на препоръчаните през днешния ден от Министерство на енергетиката промени в Закона за енергетиката. Те се избрани като основна стъпка от промяната на електроенергийния пазар, чието осъществяване ще обезпечи идващите заплащания, които страната ни би трябвало да получи по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност.

С сегашния законопроект се планува цялостна либерализация на пазара на електрическа енергия на едро до края на 2023 година С измененията отпада член 94 от Закона за енергетиката, който урежда договорите сред НЕК и двете американски централи AES " Марица Изток 1 " и ContourGlobal " Марица Изток 3 " за наложително изкупуване на силата, като по този начин двете централи ще би трябвало да продават електрическата енергия си на свобдния пазар. Битовите консуматори пък остават на контролирани цени до края на 2025 година При свободен пазар търговците и крайните снабдители, които доставят бита, ще са задължени да обезпечават 60% от тока посредством дълготрайни контракти.

Като мярка за отбрана на потребителите на енергийни услуги ще има опция за подписване на контракти с закрепен период и на закрепена цена и на контракти с динамична цена на електрическата сила – за клиенти с „ умни “ електромери. Тяхната дълготрайност ще бъде най-малко една година, излиза наяве още от законопроекта.

Постепенното унищожаване на контролираните цени за битови клиенти ще се прави поетапно до края на 2025 г, до реализиране на ефикасна конкуренция на пазара на дребно, контролираните цени за крайните доставчици и търговците, за доставка на електрическа сила на битови крайни клиенти за обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа, на равнище ниско напрежение ще се дефинират на равнище над себестойност и на ниво на което може да възникне ефикасна ценова конкуренция “.

В плануваните промени и допълнения се приключва ролята на публичния снабдител на „ Национална електрическа компания “ (НЕК) или компанията към този момент няма да има ангажимент да прави микс от електрическата енергия на тецовете, АЕЦ и ВЕИ за контролирания пазар. В края на 2025 година се планува и да се премахвнат квотите на производители за контролирания пазар. В ролята на публичен снабдител в преходния интервал е планувано да бъдат крайните доставчици на сила " Електрохолд ", ЕВН и Енерго-про, които като снабдители на универсална услуга са задължени да доставят битовите клиенти и те не са задължени да сменят своя снабдител.

Законопроектът планува, че контролираните цени за бита могат да се дефинират и под себестойност в интервал на рецесия. В тези случаи разноските на крайните доставчици и търговците подлежат на компенсиране. 

В измененията се планува и създаването на формулировка за енергийна беднотия или по какви критерии ще се дефинира статутът на домакинство в състояние на енергийна беднотия и/или на уязвим клиент за доставяне с електрическа сила, в това число и оценката на броя на семействата в състояние на енергийна беднотия. Тя би трябвало да бъде въведена най-късно до 30 септември тази година.

Определя се и опцията за основаване на гражданки енергийни общности, такава досега нямаше в законодателството. Най-общо казано това е група от хора, които дружно създават сила от възобновими източници. Те ще може да се провеждат под формата на комерсиално сдружение, кооперация, съдружие с нестопанска цел, по реда на Закон за ръководство на етажната благосъстоятелност или гражданско сдружение по Закона за отговорностите и договорите. Крайните клиенти, в това число битовите, могат да вземат участие в гражданска енергийна общественост, без да губят правата или отговорностите си като крайни клиенти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР