Битовите клиенти на Топлофикация Габрово ще получат средно по 177

...
Битовите клиенти на Топлофикация Габрово ще получат средно по 177
Коментари Харесай

Битовите потребители в Габрово ще получат по 177 лева заради спрялото парно

Битовите клиенти на " Топлофикация Габрово " ще получат приблизително по 177 лв. отплата поради това, че сдружението спря работа. Това реши държавното управление на днешното си съвещание. Общата сума, която министерството на финансите ще отпусне, е 730 000 лв. за 4120 битови клиенти.

Управляващите са изработили стратегия, по която ще бъдат изплатени средствата като това ще става през община Габрово.

" Заради голям брой проблеми с топлофикационната услуга, липса на вложения, неведнъж спиране на топлоснабдяването през последните години, обезценка на мрежата, по-рано през годината стана ясно, че локалната топлофикация няма да работи през идния зимен сезон. Това наложи търсенето на различни решения, с което се ангажираха министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на финансите ", се споделя в решение на Министерския съвет.

Приетата от държавното управление стратегия планува всички битови клиенти да получат еднократно закрепена сума, избрана на база осредненото количество потребена от тях топлинна сила през последните три отоплителни сезона.

Размерът на подпомагането се пресмята по специфична формула, която включва цената, по която електроразпределителното сдружение в Габрово продава електрическа енергия на крайните битови клиенти за интервала 1 юли 2023 година - 30 юни 2024 година, както и одобрената от КЕВР цена на топлинната сила за " Топлофикация Габрово " за същия ценови интервал.

Предстои да бъде утвърден и прехвърлянето на сумата към община Габрово.

Първоначалната концепция на държавното управление предвиждаше да се провиснал средства за подмяна на отоплението от топлофикация към потребление на климатици. Сега излиза наяве, че потребителите сами ще би трябвало да влагат в отоплителен апарат, а ще получат пари за ток.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР