Битовите клиенти на Топлофикация Габрово“ ще бъдат финансово подпомогнати за

...
Битовите клиенти на Топлофикация Габрово“ ще бъдат финансово подпомогнати за
Коментари Харесай

Домакинствата на парно в Габрово ще получат пари от държавата, заради спряната топлофикация

Битовите клиенти на „ Топлофикация Габрово “ ще бъдат финансово подкрепени за идния зимен сезон. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание, одобрявайки особено създадената за задачата стратегия.

По-рано през годината стана ясно, че локалната топлофикация няма да работи през идния зимен сезон. Причините са голям брой проблеми с топлофикационната услуга, липса на вложения, неведнъж спиране на топлоснабдяването през последните години, обезценка на мрежата.

Това наложи търсенето на различни решения, с което се ангажираха министерствата на енергетиката, на околната среда и водите и на финансите.

Приетата от държавното управление стратегия планува всички битови клиенти да получат еднократно закрепена сума, избрана на база осредненото количество потребената от тях топлинна сила през последните три отоплителни сезона. Размерът на подпомагането се пресмята по специфична формула, която включва цената, по която електроразпределителното сдружение в Габрово продава електрическа енергия на крайните битови клиенти за интервала 1 юли 2023 година - 30 юни 2024 година, както и одобрената от КЕВР цена на топлинната сила за „ Топлофикация Габрово “ за същия ценови интервал.

От програмата ще се възползват към 4120 битови клиенти на топлинна сила. С Постановление на Министерски съвет следва да бъде утвърден спомагателен трансфер по бюджета на община Габрово за 2023 година в размер на 730 000 лева
Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени посредством Община Габрово със средствата от този трансфер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР