Биткойнът вече излезе от заглавията на медиите. И това е

...
Биткойнът вече излезе от заглавията на медиите. И това е
Коментари Харесай

Как да купите биткойн? Предимства и недостатъци на различните възможности

Биткойнът към този момент излезе от заглавията на медиите. И това е изцяло разумно, след пукането на балона при криптовалутите и загуби от над 80% от върховете им за множеството от тях.

Стара българска сентенция обаче гласи - " там където е текло отново ще тече... ". Със сигурност има вложители, които гледат на понижението на криптовалутите, като на добра опция да си купите по-евтино. Дали това ще се окаже по този начин, занапред следва да забележим.

Сега обаче ще се обърнем към чисто практичната част на въпроса - по какъв начин можете да си купите биткойн?

Това сякаш наподобява просто единствено на пръв взор. И въпреки да има доста и най-различни способи, те не са универсални за всеки вид вложител.

Покупка през криптоборса

Първият и най-логичен избор на евентуалните вложители са по този начин наречените криптоборси. Не всички от тях обаче са идентични.

Преди да изберат криптоборса, вложителите би трябвало да имат поради, че въпреки и те да оферират видимо една и съща услуга - покупка и продажба на криптовалути, налице са основни разлики сред тях.

Първото и най-важното нещо, което би трябвало да знаете е, че тези криптоборси не са контролирани. Тоест, в случай че нещо се случи с тържищата, като да вземем за пример обири на огромни количества биткойни, вашият капитал не е предпазен по никакъв метод.

Няма фонд за гарантиране на средства, няма регулатори, към които можете да се обърнете, в случай че ви откраднат криптовалутата или пък борсата просто затвори и уеб страницата изчезне.

Казано по различен метод ще пиете " една студена вода ". Да, възможностите за това при най-големите тържища са относително по-малки, поради, че те оцеляха след срив на криптовалутите от по над 70%. И въпреки всичко - би трябвало да ги вземете под внимание, когато инвестирате посредством криптоборси.

Трябва да знаете също по този начин, че над 980 000 биткойна са били откраднати от криптоборсите или от хакери, или пък от инсайдери. Това е към 6% от всички биткойни в послание сега.

Тоест налице е 6% късмет да ви откраднат биткойните, които съхранявате на някоя борса. И до момента в който това може да не наподобява огромен %, значи да откраднат биткойните на всеки един от 16 души (средностатестически). Проблем няма, в случай че вие не сте шестнайстият, а всичките ви спестявания са в криптовалути.

Частично този въпрос може да се реши по следния метод - купувате биткойни или друга криптовалута и я качвате на особено закупено от вас хардуерно устройство, което съхранявате на несъмнено място (в някой сейф, например).

Когато решите да я продавате, още веднъж ползвате услугите на криптоборсата. Този метод на търговия с изключение на, че е обвързван с спомагателни разноски, значително понижава рисковете от кражба.

Проблемите с криптоборсите и това коя от тях да изберете не свършват единствено с неналичието на регулация. И до момента в който те работят съществено за повишение на сигурността на съхраняваните при тях криптовалути, те са съществено диференцирани във връзка с предлаганите услуги.

За какви разлики става въпрос?

Някои от най-големите тържища имат редица ограничавания. Част от тях оферират избрана гама от криптовалути, постоянно не доста огромна, която се свежда до най-големите и ликвидни такива. Други имат условия във връзка с размера на внасяния капитал, както и размера на тегленията. Трети пък изискват внасяснето на капитал единствено посредством криптовалути, което води до значително покачване на разноските за вложителите.

Някои от тържищата оферират маржин търговия или покупка и продажба на криптовалути на стойност повече от разполагаемия капитал, а други не оферират такава алтернатива.

Преди да изберете криптоборса бъдете сигурни, че сте се срещнали доста добре с всички условия, условия и ограничавания и тя е подобаваща за вас и вашите капиталови потребности и цели.

Имайте поради, че при доста от тържищата ще са налице съществени такси при превеждане и връщане на средствата, което може да ги прави и несъответствуващ избор за хора с по-малки капитали.

Покупка на криптовалути с контракти за разлика, посредством CFD-брокери

Инвеститорите имат още няколко благоприятни условия за покупка на криптовалути. Една от тях е да заложат на евентуалното покачване в цените на криптовалутите, без действително да ги купуват и притежвата - посредством някой брокер за контракти за разлика (CFD-та).

В този случай обаче би трябвало да са наясно, че не си купувате действително криптовалути, а единствено правото да печелите и губите от смяната в цената им.

Тук още веднъж има някои преимущества и дефекти. Предимствата включват обстоятелството, че има контролирани брокери, при които средствата на вложителите са обезпечени до избрана сума. Недостатъците са, че доста от брокерите постоянно имат ограничавания по връзки на размера на покупки и размера на предлаганите криптовалути.

Тоест вложителите с по-големи капитали и насочили се към някои от по-малките криптовалути на процедура нямат избор да употребяват услугите на тези брокери.

Инвеститорите би трябвало да са изключително деликатни, когато избират брокер, тъй като доста от тях не са контролирани. След последните ограничавания от европейските регулатори, CFD-търговията с криптовалути бе съществено лимитирана във връзка с опцията за прилагане на ливъридж (заемен капитал от брокерите).

Иначе във връзка с таксите и комисионите, разноските за превод и сигурността, CFD-търговията може да е един не неприятен вид за вложителите с дребни и междинни по мярка капитали, които търсят експозиция към някоя от най-големите валути.

Друго съществено преимущество на този вид CFD-търговия с криптовалути е фактът, че ще избегнете опцията от това да ви откраднат закупените цифрови монети, тъй като действително няма да притежавате физически такива.

И до момента в който тази опция може и да ви наподобява привлекателна, би трябвало да сте наясно с най-големия минус на това да търгувате със CFD-та върху криптовалути, а точно налагане на такса под формата на СУАП.

Тя се изисква от брокера за това, че ви дава опция да търгувате с контракти за разлика върху избрани активи. И казусът идва от това, че СУАП-овете при криптовалутите постоянно са в размери от над 30% от размера на направените покупки, като при някои брокери могат да доближават даже главозамайващите 100% на година.

Какво значи това? При СУАП от 30% за покупка на един биткойн с цена от 4 500 $, Вие ще би трябвало да се разделите с 30%, или 1 350 $ за една година. Тоест, в случай че биткойнът нарастне до 5 650 $ след година Вие ще сте на нулата. Ето за какво, този вид търговия не е изключително подобаващ за вложители, които търсят да държат криптовалутите дълготрайно.

Можете да си купите биткойн на гише, от банкомат или онлайн

Популярността на криптовалутите при започване на годината, направи по този начин, че огромни институции да търсят способи по какъв начин да се облагодетелстват от всеобщата нервност по тях. Появиха се битомати, уеб страници, а някои институции предложиха покупко-продажба даже на известни места за заплащане на сметки.

Каква е уловката?

Лесната досегаемост на това да си купите биткойн, несъмнено, си има и своята цена. А тя е сериозна такса и комисиона, налагана от продавачите и постоянно в размер на към 3 и повече % от цената на криптовалутата.

За по-малко количество биткойни обаче това може и да не е чак подобен проблем, тъй като ще ви спести таксите и комисионите при превод на средства към и от чужбина, както и таксите на криптоборсите или налагания СУАП от CFD-брокерите.

В умозаключение може да се заключи, че действителното придобиване на експозиция към криптовалути надалеч не е толкоз елементарна и лесна, колкото всички се пробват да я показват. Ето за какво, в случай че решите да инвестирате в сходен жанр цифрови валути, би трябвало да сте наясно, че с изключение на рисковете, свързани с огромната им волатилност, най-вероятно ще поемете и доста други опасности, за които може и да не сте готови. Преди да методите към покупка на криптовалути, бъдете сигурни, че изцяло сте осведомени със спецификата на този артикул, както и на преимуществата и минусите на другите способи да си ги купите.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не съставлява съвет за покупка или продажба на криптовалута, както и на метод за експозиция към криптовалути
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР