Биткойнът се подкрепя изкуствено и не трябва да се легитимира

...
Биткойнът се подкрепя изкуствено и не трябва да се легитимира
Коментари Харесай

ЕЦБ нарече биткойн „изкуствено поддържан“ и „на последно издихание“

Биткойнът се поддържа изкуствено и не би трябвало да се легитимира от регулаторите или финансовите компании, написа Европейската централна банка в обява в блога си в сряда. Статията дефинира токена като „ несъответствуващ “ както за заплащане, по този начин и за инвестиция.

Съмненията, изясняват създателите, произтичат от неговия „ концептуален дизайн и софтуерни дефекти “, които вършат преводите с него „ тромави, мудни и скъпи “. Те приканиха регулаторите да не дават легитимност на цифровата валута в името на нововъведенията.

Биткойн и други криптовалути се стартират като различна форма на пари и щит от инфлационните политики, провеждани от огромните централни банки като ЕЦБ през последните години. Цените обаче фрапантно се сринаха с към 75% през миналата година, което се случи таман в миг, когато инфлацията надигна глава. Същевременно на назад във времето се развихриха редица кавги, в това число колапсът на борсата FTX този месец. Всичко това даде на критиците измежду централните банкери и регулаторите боеприпаси да отвърнат на удара.

Стойността на биткойн доближи своя връх от близо 69 000 щатски $ през ноември 2021 година, преди да падне до към 17 000 щатски $ в средата на юни 2022 година По-рано този месец потъна даже под 16 хиляди $, на фона на краха на FTX. В момента се колебае към 16 800, сочи информация в CoinDesk.

В обява в блог, употребяваща извънредно ядовит звук, ЕЦБ дефинира скорошната стабилизация на биткойн като

изкуствено провокирано последно издихание “. 

„ Големите вложители в биткойни имат най-силните тласъци да поддържат еуфорията “, пишат създателите Улрих Биндсейл и Юрген Шаф. Те припомнят по какъв начин през 2020 година някои обособени компании започнаха да залагат на биткойн, а някои компании за рисков капитал към момента влагат съществено.

По техни калкулации рисковите вложения в крипто и блокчейн промишлеността възлизат на 17.9 милиарда $ към средата на юли. Те обаче не предоставиха доказателства за манипулиране на цените.

Регулаторите по целия свят изготвят правила за криптовалути. През последните години те оформиха комплицирана екосистема, построена от постоянни монети, за които се допуска, че са обезпечени с обичайни валути, до форми на кредитиране, които се случват в блокчейн регистри.

В блога на ЕЦБ вниманието се насочва към идните регулации. Според двамата създатели:

Тъй като биткойнът наподобява не е подобаващ нито като платежна система, нито като форма на инвестиция, той не би трябвало да се третира като нито едно от тях в регулаторни условия и затова не би трябвало да се легитимира. “

Те означават, че включването на мениджъри на активи, снабдители на платежни услуги, застрахователи и банки в криптосферата „ подсказва на дребните вложители, че вложенията в биткойн са постоянни “.

„ Финансовата промишленост би трябвало да внимава за дълготрайните вреди от насърчаването на вложения в биткойни – макар краткосрочните облаги, които биха могли да създадат “, споделиха създателите на публикацията.

Биткойнът не генерира паричен поток (като недвижимите имоти) или дивиденти (като акциите), не може да се употребява продуктивно (като стоките) или да обезпечава обществени изгоди (като златото) “, пишат още те.

Думите на ЕЦБ са от огромно значение, тъй като тя е висшият контролен орган на банките в еврозоната и има думата върху финансовата регулация на Европейския съюз. Блог обявата идва, откакто тези дни президентът на финансовата институция Кристин Лагард разяснява Регламента на Европейски Съюз за пазара на криптоактиви (MiCA), който е в развой на утвърждение. Според нея той евентуално ще би трябвало да бъде уголемен в бъдеща итерация, която тя назова „ MiCA 2 “, евентуално имайки поради, че биткойн остава настрана от регулацията. Той се изплъзва от удара на закона, защото няма съответно юридическо лице зад него в Европейски Съюз, което значи, че единствено платформи за продан попадат в обсега на разпоредбите.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинЕЦБ рецензия биткойн криптовалути регулация платежно средство вложения ПоследниНай-четениКрипто 28 ЕЦБ назова биткойн „ изкуствено поддържан “ и „ на последно издихание “ Инфраструктура 124 АПИ най-сетне ще ремонтира пътя Царево – Малко Търново Бюджет и финанси 352 „ Продължаваме промяната “ не съумя да задължи държавното управление да внесе бюджет Индустрии 88 Енергийната рецесия може да задуши производството на акумулатори в Европейски Съюз Компании 8852 Собственикът на „ Хиполенд “ построява ритейл парк за €15 млн. в Добрич Накратко 6234 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Индустрии 5868 Бизнесът с изнесени услуги в България набъбна с 10 000 души Компании 5510 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Всички новиниОще от КриптоВиж всичкиСблъсъкът Роналдо-Меси оживя и на а
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР