Биткойнът не е нито валута, нито актив. Това заяви икономистът

...
Биткойнът не е нито валута, нито актив. Това заяви икономистът
Коментари Харесай

Доктор Дуум: Биткойнът не е нито валута, нито актив – той е балон

Биткойнът не е нито валута, нито актив. Това съобщи икономистът Нуриел Рубини в изявление за Goldman Sachs, съобщи Си Ен Би Си.

Рубини, който е професор по стопанска система от Нюйоркския университет и някогашен старши икономист в Съвет на икономическите съветници на президента Клинтън, изрази още веднъж убеждението си, че криптовалутите съставляват балон.

По думите му криптовалутите не имат нито едно качество, с което да заслужават да бъдат считани за валути.

„ Няма артикули, чиято цена да е в биткойн. Биткойнът не е мащабируемо средство за заплащане, стабилно средство за предпазване на цената поради високата си волатилност. Цените на разнообразни артикули не са доминирани в криптовлаути, защото има хиляди цифрови жетони, което лимитира прозрачността при цените “, сподели Рубини.

Той уточни, че с биткойн може да се вършат седем преводи в секунда, до момента в който мрежата на Visa разрешава 65 000 преводи в секунда.

„ Дори в семейство Флинстоун имаха по-развита система, употребявайки черупките като пример за сравняване на цените на разнообразни артикули “, разяснява Рубини.

 Според него криптовалутите не могат да бъдат определяни и като актив.

„ При активите има парични потоци и някакъв тип приложимост, като да вземем за пример при жилищата, с които да бъде избрана фундаментална стойност “, разяснява Рубини, като добави, че при биткойна и другите криптовалути няма нито едното.

Заради всичко това Рубини счита, че криптовалутите са балон.

„ Балоните се появяват, когато цената на нещо е доста по-висока от неговата фундаментална стойност. Ние даже не можем да оценим цената на тези криптовлаути, а все пак цените им се покачиха фрапантно “, сподели той.

Рубини, прочут още с прозвището „ Доктор Дуум " поради прогнозите си за срутва на жилищния пазар в Съединени американски щати и международната финансова рецесия, не има вяра, че институциите всеобщо ще възприемат биткойна в моделите си за систематизиране на активи,  имайки поради обстоятелството, че той може да изгуби 15% от цената си за една вечер. Само през последните две седмици Биткойнът се раздели с 50% от цената си. Към 10:50 часа българско време през днешния ден биткойнът се разменя за 38 875,78 $. 

„ Всеки ковчежник, който влага в нещо, което поевтинява с 15% в границите на една нощ, ще бъде уволнен. Разбира се, Илон Мъск може да го прави, тъй като е началник, въпреки че и той предприе стъпки в противоположна посока във връзка с биткойна поради опасенията за околната среда. Малко са хората, които са в неговата позиция “, разяснява Рубини.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР