Биткойнът и останалите криптовалути бяха доминиращата тема на 2017 г.

...
Биткойнът и останалите криптовалути бяха доминиращата тема на 2017 г.
Коментари Харесай

Защо сривът на биткойна е най-доброто нещо за инвеститорите?

Биткойнът и останалите криптовалути бяха преобладаващата тематика на 2017 година Всички започнаха да приказват за тях. Можете да чуете за цифровите валути даже от таксиметровите водачи. Манията по криптовалутите несъмнено стартира да доближава своя пиков миг. А това би трябвало да е и първият " червен байрак " за вложителите.

И до момента в който най-голямата и известна цифрова валута - биткойнът, нарастна близо 15 пъти от началото на годината, други криптовалути като рипъл и лайткойн, нарастнаха с по над 70 пъти.

Тези доходности са главозамайващи, изключително в свят на рекордно ниски лихви. Казано по различен метод, няма по какъв начин да продължат в бъдеще... И това беше припомнено по най-безпрецедентния метод на вложителите, които смятаха, че посоката на криптовалутите може да е единствено една - нагоре.

Точно преди Коледните празници, биткойнът и останалите цифрови валути, бяха подложени на масирани разпродажби. Биткойнът загуби над 40% от достигнатия си единствено седмица преди този момент исторически връх при равнище от близо 20 000 $. Моментно, криптовалутата даже се намали до най-ниска стойност от 11 000 $.

По-страшното за вложителите обаче, бе темпът с който криптовалутите поевтиняха. Спад от над 30% стана действителност единствено за ден!

А в този момент се замислете за следното - какъв брой от неопитните самостоятелни вложители, без съществени знания за пазарите и криптовалутите, биха издържали да стоят и да гледат, по какъв начин инвестицията им се обезценява с 30%. Много от тях, даже е евентуално да са се присъединили в късната фаза от бичия цикъл, при равнища от над 15 000 $ за биткойн.

Всъщност на този срив би трябвало да се гледа " с положително око ". Той пристигна да напомни и да покаже, че цената на биткойна е извънредно волатилна и може да се движи освен в една посока. Повечето от вложителите, които научиха за биткойна през 2017 година, видяха единствено едната страна на монетата - експоненциалното повишаване на биткойна.

Те не са търгували с биткойни преди няколко години, когато криптовалутата не бе толкоз известна, а придвижването й бе заключено в обхват дълъг интервал от време. Тези вложители не видяха по какъв начин след първото повишаване на биткойна до 1000 $ през 2013 година, той се срина до равнища от близо 200 $ за монета. Те не са чакали търпеливо близо 4 години, с цел да се увеличи биткойнът още веднъж над психическата граница от 1000 $.

Общо взето в всеобщите вложители е залегнало чувството, че биткойнът е актив, жертван единствено на повишаване. Да, те четат и чуват всекидневно предизвестията на водещи специалисти и уважавани анализатори, че водещата криптовалута е доста волатилна, че не е подобаваща за вложения за всеки, само че някак си тези думи остават в страни от съзнанието им. В тях се запечатва единствено ежедневното повишаване на криптовалутите, както и историите на хора, забогатели от търговия с криптовалути.

Заслепени от " лакомия " и водени от претекста, че техни другари и познати са изкарали доста пари от криптовалути, тези неопитни вложители, не се замисляха за доста неща, като да вземем за пример:

- Никой актив, не може да нараства експоненциално и постоянно.

- Когато един актив нарастне с 15, или 50 пъти за година, в свят на рекордно ниски лихви и инфлация, това не е обикновено и може да докара до сериозна волатилност в бъдеще.

- Когато фризьорът и таксиметровият ви водач стартират да приказват за един клас капиталов актив, е време да бягате надалеч от него.

- Моментът да се купува един актив е, когато той е на ниска цена и никой не приказва за него, а да се продава - когато всички " луднат " по него и няма разумно пояснение за цената му.

- Биткойнът е актив, който не има вътрешна стойност. Всъщност множеството от вложителите, които търгуват с него, не са изключително осведомени с технологията и нямат никаква концепция за нейното бъдеще. А както споделя Уорън Бъфет, добре е да инвестирате единствено в активи, които разбирате.

- Пазарната капитализация на криптовалутите е към този момент 540 милиарда $. Или покачването на криптовалутите, ще става към този момент доста по-трудно и ще изисква доста повече средства.

- Има и фючърси върху биткойна, скоро на пазара като маркет-мейкър ще се намесят и от Goldman Sachs. Казано по различен метод, играта към този момент минава в ръцете на огромните.

В резюме, можем да кажем, че сривът при биткойна значително върна вложителите на земята, което е хубаво за самите тях и може да ги защищити от недомислени дейности и решения - като да вземем за пример да влагат всичките си пенсионни спестявания в криптовалути.

Не, не желая да кажа, че биткойнът няма да нараства повече, или че ще има срив в цената му през идната година. Идеята е, че методът на вложителите, би трябвало да е на база на " осведомено решение ", а не на база сляпа лакомия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР