Биткойн може да се търгува 70% надолу от пика си

...
Биткойн може да се търгува 70% надолу от пика си
Коментари Харесай

71% от българите инвестират в крипто дългосрочно

Биткойн може да се търгува 70% надолу от пика си в $69 044, само че това не значи, че крипто вложители са изгубили религия в промишлеността. 71% от българските крипто запалянковци влагат дълготрайно в бранша, сподели изследване, направено от най-голямата блокчейн и Web3 компания Binance. Само 4% от интервюираните търгуват цифрови активи на дневна база.

В проучването са взели присъединяване над 200 души, които са споделили мнението си по 11 въпроса. Част от тях изследват съответно крипто сферата, а втората част е с демографска устременост, която построява профила на българина, инвестиращ в новаторския клас активи.

Най-често крипто фенът в България е мъж на възраст сред 26–35 години, притежаващ бакалавърска степен на обучение, работи на цялостен работен ден и е научил за цифровите активи от интернет.

На въпроса за времето на владеене на криптовалути 53,5% от запитаните споделят сред 1-3 години. Въпреки това, процентът на вложилите в сферата от повече от 5 години не е по никакъв начин дребен. 18% от допитаните познават промишлеността от над 5 години.

Интересна е и наклонността, показваща, че вторият капиталов избор на притежателите на криптовалути в България са акциите, за сметка на недвижимото имущество. Както знаем, обичайно хората в страната закупуват жилища пред всеки различен клас активи. Не по този начин стоят нещата съгласно изследването - 43% купуват крипто, 35.5% от запитаните влагат и в акции, 11% - недвижимо имущество, 10.5% - злато, сребро и незаменими токени (NFT).

Най-предпочитаните валути за покупка от българите са Биткойн и Етериум, следвани от BNB, Кардано и стейбълкойни (криптовалути, които имат поръчителство 1:1 с долара).

Що се отнася до съхранението на цифровите активи, огромна част от българите се доверяват на сигурността, предоставена им от крипто тържищата. 51.5% държат криптовалутите си в ексчейнджи, 27% избират тъй наречените студени портфейли, а 10,5% избират горещи портфейли.

Мъжете водят с огромно болшинство дамите във връзка с крипто покупките. 80% от интервюираните са мъже, което значително се изяснява с по-високата приемливост към риска на мощния пол.

Проучването открива, че над 50% от вложителите имат висше обучение - 32.5% са приключили бакалавърска степен, 33.5% - магистърска степен, а 1.5% - докторантура.

63% от допитаните работят на цялостен работен ден и 16% са ангажирани на свободна процедура. Учащите, докоснали се до крипто света са 9%, повече от броя на безработните, които са 5.5%.

Проучването е направено през месец ноември 2022, като всеки участник е попълнил неизвестен онлайн въпросник. Всеки въпрос има единствено по една алтернатива за отбелязване, с изключение на въпросът за притежаваните криптовалути.

Това проучване демонстрира, че българите не се вземат решение всеобщо да продадат своите крипто активи даже в сложни времена, когато цената им продължава да спада. Мнозинството от тях избират да държат, вместо да търгуват всекидневно.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР