Биткойн е най-широко използваната алтернативна валута в международен мащаб и

...
Биткойн е най-широко използваната алтернативна валута в международен мащаб и
Коментари Харесай

10 малко известни факта за виртуалната валута биткойн

Биткойн е най-широко употребяваната различна валута в интернационален мащаб и е одобрявана от разнообразни търговци и услуги по света. По план тя би трябвало да бъде разплащателно средство, свободно от държавен надзор, противовес на международната банкова система, който се бори със зависимостта на хората от нея. Валутата е основана посредством математическа формула в компютърен развой, назоваван „ биткойн миниране “.

Думата биткойн произлиза от британските думи bit – единица информация, и coin – монета. В България приходите на физически лица от продажба на виртуалната валута биткойн се заявяват с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи налог върху общата годишна данъчна основа (10%).

Според Агенцията по приходите, приходите от продажба на биткойн се третират като приходи от продажба на финансов актив. Ето и 10 забавни и малко известни обстоятелството за виртуалната валута биткойн.

1. Виртуалната валута биткойн се появява през 2009 година, а за неин основател се сочи Сатоши Накамото. През март 2014 година в писмо публикувано от неговия юрист, той опроверга това изказване.

2. Биткойнът съставлява закодиран логаритъм, чието количество ще понижава на всеки четири години до постигане на корав общ предел от 21 млн. биткойна през 2140 година

3. Една от първите продажби на биткойни била през 2010 година, когато 10 000 от виртуалната валута били изтъргувани на цената на две пици. С днешна дата договорката би се осъществила за над четири млн. $.

4. Изчислителната мощност, с която работят „ копачите “ на биткойни в мрежата е повишена с 30 % през 2013 година Което я прави по-мощна от 500 супер компютъра.

5. ФБР е най-големият собственик на биткойни в света. Агенцията има портфейл от 144 000 биткойна.

6. Смята се, че 0,003% (250 000) от хората по света имат минимум един биткойн. Според изследване в Съединени американски щати единствено 24% от популацията знае какво в действителност е биткойн.

7. Съществува платформа за стриптийз, в която на девойките се заплаща единствено с биткойни. Услугата е анонимна и в множеството случаи лицата на участниците остават скрити.

8. През февруари 2014 година платформата за продажба виртуалната валута Mt Gox се срина откакто загуби 750 000 биткойна, благосъстоятелност на консуматори и други 100 000, владеене на самата платформа, поради хакерска офанзива. Наскоро вложители предложиха да възродят платформата, като преди този момент я закупят за 1 биткойн.

9. През март 2014 година собственик на електронната валута биткойн е заплатил повече от 800 биткойна (около 500 000 долара) за първокласна вила в Бали, Индонезия. Напълно обзаведената вила с две спални е продадена посредством онлайн магазина за продажба с биткойни BitPremier.

10. Наскоро в Съединени американски щати започва дело за пране на пари с биткойни. Обвиняемият Паскал Рейд бе задържан от полицията на Маями през февруари 2014 година, преди да трансформира открадната сума пари в легални разплащателни средства.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР