Битката за Триполи се ожесточава. Продължава настъплението на силите на

...
Битката за Триполи се ожесточава. Продължава настъплението на силите на
Коментари Харесай

​Битката за Триполи се ожесточава

Битката за Триполи се ожесточава. Продължава настъплението на силите на маршал Хафтар. Противниците му оповестяват за най-малко 32-ма починали от началото на офанзивата. Европейският съюз прикани за прекъсване на огъня по филантропични аргументи.

 © БГНЕС
Битката за Триполи към този момент прогони към 3 хиляди души от града. Хиляди цивилни се оказаха в капан поради сраженията сред двата воюващи лагера. Върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини прикани за филантропично помирение.
Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз за външна политика: Трябва да се избегне ескалация на военния спор и да се търси пътя на политическите договаряния.
Маршал Хафтар обаче няма никакво желание да стопира настъплението. Някогашният сподвижник на Муамар Кадафи се дефинира като " обединител на нацията ". След гибелта на Кадафи през 2011 година Либия не съумя да сътвори единна централна власт.

Западната част на страната, където е и Триполи, е под контрола на основаното през 2015 година Правителство на националното единение. Начело е министър председателят Фаез Сарадж. Той има поддръжката на западните страни, Турция и Катар.

Източна Либия е в ръцете на основаното през 2014-та година Правителство на Тобрук. То поддържа либийската национална войска, която се управлява от маршал Хафтар. Военноначалникът има поддръжката на Обединените арабски емирства и Египет.

Камран Бокари, шеф на Центъра за Световна политика: Маршал Хафтар е неповторима персона. Той не се счита за еднакъв с другите военни водачи.
Хафтар е приключил в Москва. Бил от доближените на Кадафи. До края на 80-те, когато попаднал в плен в Чад. След пленничество живял двадесетина години в Съединените щати. Върнал се в родината си, за се включи в свалянето на Кадафи, от този момент е главнокомандващ на армията.

 Международни апели за прекъсване на огъня в Либия Международни апели за прекъсване на огъня в Либия
Продължават сраженията край Триполи. Силите на военачалник Халифа Хафтар настъпват от изток, за да завладяват либийската столица.Повече от 2 000 души са...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР