Битката за стратегически важния Херсон ще се води и по

...
Битката за стратегически важния Херсон ще се води и по
Коментари Харесай

DW: Войната в Украйна пред обрат? Какво се случва около Херсон

Битката за стратегически значимия Херсон ще се води и по вода, и по суша. Руснаците очевидно се готвят за евакуиране, въпреки да има сведения, че Путин е забранил сходно нещо.

Армията му има един сериозен проблем - мостовете.

Войната на Русия против Украйна може би се намира пред решителен поврат. Все повече признаци сочат, че окупираният от Русия град Херсон може да бъде отвоюван от украинската войска. Тъй като настъплението ѝ в района от ден на ден набира скорост, през последните дни Русия стартира да изтегля цивилни жители и администрация, прехвърляйки ги на левия бряг на река Днепър. Според съветски медии става дума за към 60 000 души. По украински данни повече от половин милион поданици са напуснали района след съветската инвазия.

Не е ясно какъв брой от хората са били принудени да се насочат към Русия. Йоахим Краузе, шеф на Института за политика на сигурността към Университета в Кил, съобщи, че Москва може да употребява неотдавна оповестеното военно състояние в анексираните територии, с цел да депортира част от популацията в Русия. " Не е несъмнено и какъв брой дълго тези територии ще останат под съветска окупация. В момента виждаме в Херсон, че военната администрация изтегля цивилното население, евентуално срещу волята му ", споделя Краузе.

Използват се най-вече кораби и понтонни връзки, защото украинската войска умишлено е развалила мостовете. В петък вечерта, да вземем за пример, Антоновският мост, най-големият в Херсон, още веднъж беше обстрелван с ракети. Руски източници оповестяват за трима починали и няколко ранени. Тази информация не може да бъде доказана.

Предмостие за офанзива към Одеса?

Залогът е огромен и за двете страни. Австрийският полковник и боен историк Маркус Райзнер приказва за " решаваща обстановка преди зимата ". За Украйна " настъплението в Херсон е най-важното и решаващото ". Дори обстановката да не наподобява по този начин сега, подозира Райзнер, руснаците биха могли да употребяват този плацдарм за нахлуване към Одеса в бъдеще. Това ще даде на Русия цялостен надзор върху достъпа до Черно море. Киев желае да предотврати това непременно.

Река Днепър е най-голямата и най-важната река в Украйна. На множеството места тя е необятна над два километра и съставлява естествена преграда, която е мъчно да бъде преодоляна. Множеството водохранилища с водноелектрически централи, доста от които са от руско време, също я вършат значим източник на електрическа енергия.

Досега съветската войска е съумяла да пресече Днепър единствено на юг - към Херсон - и да се укрепи там. Херсонската област, която неотдавна беше нелегално анексирана дружно с още три области, беше съвсем напълно окупирана от руснаците още в първите дни на войната. Тя играе изключително значима роля за Русия, защото през нея минава единственият сухопътен маршрут до Крим, анексиран през 2014 година. Канал доставя полуострова с вода от река Днепър. През 2014 година Украйна затвори този канал, само че Русия още веднъж го пусна в употреба след нашествието.

От много време насам обаче съветските войски съвсем не напредват. Напротив. Напоследък украинската войска съумя да освободи огромен брой по-малки селища край Херсон. Маркус Райзнер вижда два белега за това, че Русия може да се откаже от плацдарма към Херсон: от една страна, за това приказва евакуацията на цивилното население, а от друга – военните прегрупирания на съветската войска, които се разискват в съветските обществените мрежи.

Путин е забранил на войските да се отдръпват?

Проблем за съветската войска е достъпът до мостовете, споделя Райзнер. Много от тях са съществено развалени от украинската войска, а понтонните връзки не са задоволителни. " Стратегията на руснаците е да се групират в мощна боева линия преди зимата, по тази причина и наподобява разумно те да изоставят западния бряг и да се върнат на източния ", споделя военният специалист. В резултат от това Русия няма да е в положение да нападна прилежащия град Николаев, нито Одеса от Херсон - най-малко към този момент.

Някои наблюдаващи считат, че последните изказвания на новия съветски командващ в Украйна военачалник Сергей Суровикин са удостоверение за допустимо евакуиране. В телевизионно изявление Суровикин съобщи, че обстановката " не е лесна ", като не изключи нуждата да се вземат " сложни решения ". Това би била смяна в досегашната позиция на Кремъл. Според обява на " Ню Йорк Таймс " от края на септември съветският президент Владимир Путин е забранил на своите военни да се изтеглят от Херсон.

Заплаха от разрушение на язовирна стена?

На този декор Русия се приготвя да отбрани този град, който има за нея значимо стратегическо и алегорично значение. Носят се клюки за ролята, която би могла да изиграе водноелектрическата централа " Каховка " на няколко километра нагоре по течението. Генерал Суровикин съобщи, че Украйна може да изстреля ракети против язовира.

Киев отхвърля това. Украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия, че минира язовира и се пробва да го взриви. Той предизвести за " историческа злополука ". Във всеки случай едно нещо е ясно: борбата за Херсон евентуално ще се води по вода и по суша.

Източник " Дойче веле "

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР