Битката за шеф на БНБ днес официално ще бъде стартирана

...
Битката за шеф на БНБ днес официално ще бъде стартирана
Коментари Харесай

Кандидатите за шеф на БНБ Каримански и Гюров на изслушване в бюджетната комисия днес

Битката за началник на Българска народна банка през днешния ден публично ще бъде стартирана с чуване на двамата претенденти, които се оказват съперници от ръководещата коалиция, а ноинациите им провокираха спор измежду сътрудниците, които не съумяха да се разберет и да излязат с общ претендент.

Андрей Гюров ( " Продължаваме промяната " ) или Любомир Каримански ( " ИТН " ) ще показват концепциите си на съвещанието на комисията по бюджет и финанси през днешния ден.

Изслушването се чака с интерес, тъй като изборът на шеф още веднъж е под въпрос, защото и двамата претенденти са издигнати от политически сили на обединението и в гласуването в залата решаващи могат да се окажат гласовете на опозицията или упражнение с кворума.

От мненията през последните дни не се обрисува любимец, към двамата има въпроси дали имат задоволително опит за такава позиция, а сред " ИТН " и " Продължаваме промяната " има и напрежение по тематиката, което пролича през медийни реакции на депутати.

Така осем месеца откакто изтече мандатът на шефа на Българска народна банка Димитър Радев дали депутатите ще изберат нов, ще стане известно в последния миг, тъй като разпределението на поддръжката е незнайно.

Още при оповестяването на кандидатурата си Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " разгласи, че разчита на поддръжката на другите двама съдружни сътрудници - Българска социалистическа партия и " Демократична България ".

Представители на " ИТН " пък няколко пъти обществено обявиха, че партията на Слави Трифонов приема такава и от опозицията.

Гласовете на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " ще изиграят основна роля поради двете кандидатури в обединението. Тъкмо с поддръжката на опозицията бе признато и предлагането на " ИТН " при третия опит срокът за номинации да е по-кратък: 7 дни. От ГЕРБ офицално обявиха, че и двамата претенденти не могат да доближат високата летва, вдигната от настиящия началник на Българска народна банка. Засега се твърди, че ГЕРБ няма да даде подрепа за никого, само че дали няма да вземат участие в игри с кворума, следва да забележим.
Парламентът избира шеф на Българска народна банка с нормално болшинство, т.е. най-малко половината плюс един от записалите се при гласуването депутати.

Официално не е известно по какъв начин ще постъпи и Движение за права и свободи. Ако " Възраждане " спазят първичната си поръчка, те би следвало да не поддържат нито един от двамата претенденти, защото не дават отговор на тяхното предпочитание да са срещу въвеждането на еврото в България.

Обединението " Демократична България " не разяснява към този момент и импровизирано по какъв начин ще постъпи при гласуването в зала, а съпредседателят Христо Иванов още преди седмица предизвести за риск напрежението в обединението да прерасне в рецесия откакто няма обща кандидатура за шеф.

На въпрос за поддръжка за шеф на Българска народна банка водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговори, че е срещу и двете кандидатури, тъй като да политически. В Българска социалистическа партия са прекомерно скептични към професионалните качества на Гюров, а пък за Каримански няма да дадат поддръжката си.

След днешното чуване в комисия гласуването в пленарна зала може да е най-рано през идната седмица.

Кой кой е

Любомир Каримански, който сега оглавява комисията по бюджет и финанси на Народното събрание като народен представител от " ИТН " има професионална биография - е бил в управата на ДЗИ банк на Емил Кюлев и в Д банк на Фуат Гювен, изпълнителен шеф е бил и на " Транскарт ". След това е изп. шеф на " Инвестбанк ". В формалната му визитка, оповестена в уеб страницата на " ИТН ", е посочен преподавателския му опит и този на съветник. Той е преподавал в УНСС и в Международния банков институт в София. Бил е съветник в разнообразни европейски финансови институции като ABBL (люксембургската банкова браншова асоциация), European Payments Council и други

Другият претендент Андрей Гюров, който бе препоръчан различно от " Продължаваме промяната " беше изненаваща номинация, откакто по неофициални мнения от партията бяха преговаряли с българи на високи позиции в непознати банкови, финансови и други институции или с опит отвън страната. Той води парламентарната група на партията, само че няма значителен опит в банки. Гюров е бил на ниски позиции във финансови институции в чужбина. След завършването на образованието си в Съединени американски щати работи 1 година като кредитен анализатор в Harris Bank в Чикаго. А по-късно, до момента в който следва докторантура във Виена, работи в австрийската Volksbank. Когато пази докторат през 2005 година, напуща банката и става основен помощник по финанси във Виенския университет. От 2010 година е основен помощник в Американския университет в България, където преподава финанси. Той също има консултантски опит най-вече по ръководство на риска във финансови институции и банки.

Недостатъците и на двамата претенденти се одобряват от специалистите в банковата сфера като основа за провокациите, пред които те ще бъдат сложени, когато някой от двамата стане шеф на Българска народна банка. Сред тях са предстоящото до 2 година влизане на България в еврозоната, което е обвързвано с осъществяването на редица механически условия. Същевременно банковите регулации в Европа непрестанно се трансформират и усложняват, което дава мотив за мнения, че с сходни задания по-умело би се справил човек със характерен опит, какъвто не оферират и двамата.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР