Битката за преразпределение на мандатите в Общински съвет-Петрич приключи, това

...
Битката за преразпределение на мандатите в Общински съвет-Петрич приключи, това
Коментари Харесай

Спорът за ОБС Петрич приключи! Комплексната експертиза категорична: Няма нарушения в изборния процес, които да доведат до преразпределение на мандатите за общински съветници

Битката за преразпределение на мандатите в Общински съвет-Петрич завърши, това стана ясно от разултатите на комплексната съдебно-статистическа и математическа експериза, разпоредена от Административен съд- Благоевград, на съвещание през ноември.

Еспертите доцент Ф. Сапунджи , г лавен помощник Б. Гъркова и помощник доктор Росица Георгива са безапелационни, че инспекцията, която са направили не потвърждава несъответствия и нарушавания на изборния развой, които повлияват върху разпределението на мандатите в локалния общински съвет.

Експертизата трябваше да откри броят на действителните бюлетини, с маркирана преференция за всеки от претендентите за общински съветници, броят на недействителните бюлетини и подхождат ли данните от инспекцията с данните, отразени в протоколите на секционните комисии. Комплексната екпертиза имаше за задача и инспекция по отношение на коректността в преценката за реалност и нищожност на бюлетините.

При съществуване на противоречие, движимостите лица трябваше да дадат мнение дали това би трансформирало разпределението на мандатите за общински съветници сред партиите и обединенията.

В хора на работата, специалистите са ревизирали 22 секции, съставили са таблици, в които са разказани в детайли констатациците им. Съобразно откритите резултати, и имайки поради формулата за персонифициране на мандатите и методиката за установяване на резултатите от гласуването и систематизиране на мандатите при избори за общински съветници по метода на Хеър-Ниймайер, както и вземейки резултатите от всички останали СИК, специалистите дават умозаключение, че разпределението на мандатите няма да се промени.

Припомняме, че Адм. дело №1068/2023г. беше формирано по тъжба на Марио Минев, претендент за общински консултант от листата на Политическа партия Движение за права и свободи в община Петрич срещу Решение № 300-МИ/31. 10. 2023г. на Общинска изборна комисия – Петрич.

Към делото са присъединени още пет каузи, формирани по тъжби на Крум Руйков от СБОР, Ангел Танев от Български гласъ, Борис Лазаров от Вътрешна македонска революционна организация, Крум Танев от Политическа партия " Партия на зелените, " Станимир Златков " от Движение напред България. Жалба подава и Йорданка Атанасова от Политическа партия " Бъдеще за родината ". В следствие двама от жалбоподателите се отхвърлиха от делото.

П.Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР