Битката за наемане на атрактивни парцели за стопанската 2018/2019 г.

...
Битката за наемане на атрактивни парцели за стопанската 2018/2019 г.
Коментари Харесай

Арендатори наемат земя с наддаване на търгове

Битката за наемане на атрактивни имоти за стопанската 2018/2019 година стартира с цялостна мощ. Големи и дребни арендатори изследват пазара в търсене на плодородни имоти, които да наемат на преференциална цена.

Тази година се обрисува наклонност към влизане на нови играчи в другите землища, което още повече нагорещи пазара, разясняват специалисти.

Освен това в акцията по отдаване прави усещане другия метод при договарянето.

Част от огромните притежатели на земя не престават традицията на директно договаряне с арендаторите и еднолично налагане на наемните цени.

Коренно друг е метода на водача в ръководството на аграрни активи „ Агрион ". Компанията провежда търгове с скрито наддаване за отдаване на земите от портфолиото си. Те е първата на пазара, която вкара аукционите като инструмент за установяване на рентните равнища.

Процедурата с търговете е създадена по този начин, че да подсигурява равно начало и почтени и транспарантни условия за всички, които желаят да наемат земя, споделиха от компанията. Никой няма да се употребява с предимство при търговете с скрито наддаване, а за наемател на земите на „ Агрион " ще бъде определен този, който е предложил най-атрактивни условия.

Този принцип дава опция на земеделците сами да дефинират цената, на която ще вземат мечтаната от тях земя чартърен или аренда. Заявките за присъединяване в търговете се одобряват във всички офиси на компанията в цялата страна. Пълна информация за изискванията може да се откри на адрес: http://agrion.bg/bg/services/rental.



„ С провеждането на търгове желаеме да желаеме да дадем опция на повече хора да печелят от развиването на селското стопанство и от обработката на земеделска земя ", споделиха от „ Агрион ".

Според тях аукционите дават късмет на по-дребните и междинни производители да наемат качествени и плодородни имоти и преодолеят капсулирането сред арендаторите в някои райони. Очакванията са, че посредством аукционите начинаещи фермери и по-малки арендатори да съумеят да разместят позициите на огромните играчи в част от най-привлекателните землища.

„ Провеждането на аукционите разрешава на всеки, който желае да се занимава със земеделие, да се включи, даже и да не има опит в земеделието, споделиха от „ Агрион ".

Според тях търговете са изключителна опция за млади фермери и за хора отвън агросектора, които нямат финансова опция или предпочитание да купуват лична земя, да съумеят да наемат плодородни и качествени имоти. Практиката до в този момент демонстрира, че броят на запитванията от по-малки стопанства, които желаят да влязат в нови землища, се усилва годишно.

Според анализатори на пазара последните години агросекторът притегля от ден на ден хора, които до този миг не са се занимавали със земеделие. Причината за това са сериозните дотации, които се дават на земеделските стопани.

Фермерите могат да се възползват от директните заплащания за повърхност, от така наречен зелени заплащания за агроекология, както и от съществено финансиране по линия на европейските фондове. За тази година плануваните средства за директни заплащания за повърхност и по другите стратегии са в размер на 2.91 милиарда лева, като парите са с над 400 млн. лева повече спрямо 2017 година

По мярката „ Стартова помощ за млади аграрни стопани " на Програмата за развиване на селските региони, да вземем за пример, се отпускат до 25 хиляди евро на претендентите, а по размер „ Стартова помощ за развиването на дребни стопанства " - до 15 хиляди евро.

Всички заинтригувани от финансиране и наемане на земеделска земя, могат да получат безвъзмездни съвещания и препоръки във всеки един от офисите на „ Агрион ", споделиха от сдружението.

Наемите за декар земя варират в необятни граници, сочат формалните данни на Националният статистически институт. Според последните данни междинната годишна лихва за страната през 2017 година е била 46 лева./дка.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР