Битката за Мариупол е в решаващата си фаза, сочат източници

...
Битката за Мариупол е в решаващата си фаза, сочат източници
Коментари Харесай

Руски и украински източници: Битката за Мариупол е в решаващата си фаза

Битката за Мариупол е в решаващата си фаза, сочат източници и от съветска, и от украинска страна, представени от международните организации. От Би Би Си и Ройтерс прецизират, че информацията няма по какъв начин да бъде без значение доказана на този стадий.
Според данните в региона на пристанищния град се водят яростни боеве сред двете армии.
Има и разнопосочни информации за ориста на над 1000 украински морски пехотинци. Според руснаците те са се предали непринудено, само че топ консултант на украинския президент Володимир Зеленски твърди, че групата е открила контакт с батальона „ Азов “ и дружно се борят за Мариупол.
Според западни разбори наподобява, че пристанищният град напълно скоро ще падне под съветско ръководство. Това би дало забележителна преднина на съветските сили, защото по този начин се съединяват двата фронта от изток и юг. Така целият регион от Харков през Донецк, Херсон до Кримския полуостров ще са под контрола на Москва.
Появи се и информация, че Русия приготвя боен церемониал на успеха в Мариупол на 9 май. Според съветника на кмета на Мариупол Петро Андрюишенко, на съветските бойци е било подредено да разчистят част от улиците на Мариупол от парчета и трупове, „ с цел да освободят път за церемониал на успеха на 9 май “.
Ако Мариупол падне, това ще е първият огромен град под съветско притежание от началото на нашествието на 24 февруари.
Появиха се страхове, че Русия ще употребява химическо оръжие точно в тези значими мигове от войната. По-рано самият Зеленски съобщи, че Москва употребява фосфорни бомби, с които тероризира локалното население, само че тази информация не е доказана от самостоятелен източник, акцентира Ройтерс.
Междувременно чеченският водач Рамзан Кадиров предизвести, че всеки, който към момента не се е евакуирал от пристанищния град е „ по-добре да го направи скоро “ или да се съобщи.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР