Битката за и против кеша достигна основния закон на една

...
Битката за и против кеша достигна основния закон на една
Коментари Харесай

Важна европейска икономика вписва плащането кеш в конституцията си

Битката " за " и " срещу " кеша доближи главния закон на една от значимите стопански системи на Европа - Австрия. Канцлерът Карл Нехамер разгласи, че заплащането в брой ще бъде записано като конституционно право на жителите, оповестява Quartz.

По този метод ръководещите във Виена желаят да потвърдят, че не се готви възбрана на обичайните пари на фона на все по-голямата известност на заплащания с карта или смарт устройство в развитите страни
 ЕЦБ: Намаляването на потреблението на пари в брой е сигнал за нужда от цифрово евро
ЕЦБ: Намаляването на потреблението на пари в брой е сигнал за нужда от цифрово евро

Въвеждането на цифровото евро " ще увеличи интернационалната роля на еврото "

Контекст : За потребителите и за огромните компании мобилните и безкешовите заплащания са огромно улеснение - едната група не се постанова да мисли за портфейли, банкноти и монети, а другата си икономисва техническите неточности при боравенето с пари от чиновниците и разноските за подсигуряването на сигурността на оборота.

В Съединени американски щати, да вземем за пример, към този момент единствено 14% от хората постоянно заплащат кеш - през 2015 година са били 24%. Това е вследствие на навлизането на мобилните заплащания с Apple Pay и Гугъл Pay. В Швеция към този момент търговците имат право да откажат заплащане в брой.
 Коронавирусът не съумя да убие кеша. Хората натрупат от ден на ден пари в брой
Коронавирусът не съумя да убие кеша. Хората натрупат от ден на ден пари в брой

По време на блокировките бяха подтиквани онлайн продажбите, а доста физически магазини са приемали единствено картови заплащания

От години, обаче, първо деятели, а по-късно - и политици от разнообразни краища на спектъра пазят тезата, че корпорациите и държавните управления вървят към възбрана на парите в брой и цялостната им подмяна с платежни системи, в които всяко заплащане може да бъде следено.

В Австрия това е значима опорна точка за крайнодясната Партия на свободата, която бележи растеж на известността си. Нейните представители непосредствено упрекват Народната партия на Нехамер и съдружните им сътрудници от Зелената партия, че желаят да слагат под наблюдаване всички жители на страната.

Детайли : Предложените от канцлера промени ще задължат централната банка на Австрия да поддържа избрана наличност от пари в брой, като финансовият министър Магнус Брунер ще е виновен за осъществяването на проекта, към който са ангажирани и ред други държавни и частни структури.

" Само в Австрия 47 милиарда евро са теглени от банкомати всяка година и всеки жител се движи приблизително с по 102 евро в себе си. Затова аз си слагам за цел кешът да бъде конституционно предпазен метод на заплащане ", написа Нехамер в обществените мрежи.
 Хората в Швеция губят достъпа си до пари в брой
Европейската страна, където хората губят достъпа си до пари в брой

Кешът е основен за физическото оцеляване, изключително при бедствия

От друга страна : Да се твърди, че държавните управления ще наблюдават всяко наше заплащане може да е малко пресилено, само че в действителност картовите и мобилните транзакции в действителност оставят след себе си данни, които са същинска " златна мина ".

Информацията е в ръцете на компании като Visa и Mastercard, които продават масивите си на рекламни компании за съществени суми. След това т.нар токенизация разрешава персоналните транзакции да се свържат с съответен банков клиент... и той стартира да получава реклами, съобразени с това какво си е купувал.
 Живот без пари в брой? Всеки трети е подготвен
Живот без пари в брой? Всеки трети е подготвен

Как европейците одобряват концепцията за общество без кеш и защо най-често употребяват банковите си карти?

Освен това, всяко заплащане с карта и мобилно устройство коства пари на бизнесите - някои финансови институции удържат до 3,5% от всяка транзакция.

И двата огромни казуса могат да се преодолеят с внедряването на нови платформи, които понижават опциите на медиатора да събира информация и да постанова непостижими такси. За момента, обаче, огромните играчи избират да внедряват новаторските технологии към съществуващия си (и извънредно печеливш) бизнес модел.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР