Битката на Турция с високата инфлация далеч не е спечелена,

...
Битката на Турция с високата инфлация далеч не е спечелена,
Коментари Харесай

ARD: Неизбежното за Турция идва: Ердоган не може да победи цифрите

Битката на Турция с високата инфлация надалеч не е извоювана, дори в противен случай. През януари 2024 потребителските цени са били с 64,9% по-високи спрямо година преди този момент. А през декември 2023  - с 64,8%.

Това сочат данните на Националната статистическа работа в Анкара Напоследък обаче международните наблюдаващи все по-често показват подозрения по отношение на надеждността на тези цифри, показва в своя обява по тематиката немската социална телевизия ARD, цитира България он ер.

Причината е, че президентът Реджеп Ердоган направи многочислени кадрови промени в статистическата работа Tюркстат - там бяха заменени в това число доста управителни фрагменти.

Освен това инфлацията, измервана от Тюркстат, и показателят на разноските за живот на Истанбулската комерсиална камара в предишното постоянно са били на съвсем едно и също равнище и рядко са показвали съществени отклонения.

През пролетта на 2022 обаче те стартират мощно да се разграничават. Оттогава Истанбулският показател постоянно е доста по-висок от формалния ритъм на инфлация. За съпоставяне: през януари показателят на издръжката на живота възлиза на 76,2%, което е с над 11 процентни пункта над формалното равнище на инфлацията, написа немското издание.

Според самостоятелни специалисти от изследователската група ENAG даже и тази стойност евентуално към момента е прекомерно ниска. Според тях инфлацията през януари е била 129,1% в съпоставяне със същия месец на 2023 година.

Трябва обаче да се знае, че високата инфлация в Турция при започване на годината не е изненада. Експертите предупреждаваха за сходно развиване поради внезапното нарастване на минималната работна заплата, която през януари набъбна до 17 002 лири (516 евро) - съвсем двойно (ръст от 49%) от юли 2023 година насам, информира DW.

Към това се прибавя и слабата турска лира, която от месеци води до повишение на потребителските цени. Не на последно място слабата национална валута оскъпява вноса на артикули и първични материали, да вземем за пример на петрола, което в допълнение подвига потребителските цени.

Поради това икономистите приказват за " вносна инфлация " и в Турция.

Според икономисти, представени от ARD, е пределно ясно какво би трябвало да се направи, с цел да бъде овладяна високата инфлация в Турция:

за тази цел високите съществени лихвени проценти, на които президентът Ердоган толкоз старателно се противопоставяше, към този момент са неизбежни.

Подобна строга парична политика може да се увенчае с триумф единствено при едно изискване: в случай че се постави завършек на свободното рухване на лирата и се върне доверието на вложителите в турската валута.

Новите кадрови промени по върховете на Централната банка не са най-хубавата причина за такава развръзка, показва още ARD.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР