Битката кой да замени Иран като ключов доставчик на най-големия

...
Битката кой да замени Иран като ключов доставчик на най-големия
Коментари Харесай

Саудитска Арабия искаше да завземе пазарния дял на Иран в Азия. Русия обаче има по-добри шансове

Битката кой да размени Иран като основен снабдител на най-големия вносител в света става яростна. Саудитска Арабия се пробва да се възползва и да попълни оставената " дупка " - по данни на Министерство на петрола на Иран страната към този момент изнася единствено по 266 хиляди барела нефт, против 2,5 милиона барела преди влизането в действие на американските наказания, написа OilPrice.com.

И въпреки да се очакваше Рияд да поеме доставките, Саудитска Арабия напълно скоро може да бъде изпреварена от двата си най-големи съперника на международния петролен пазар - Съединени американски щати и Русия. Руската петролна промишленост, която съумя да се възвърне от абсурда със замърсяването на петролопроводите, се връща като сериозен състезател на азиатския пазар. Производството в Съединени американски щати също не стопира да пораства.

В интервала от януари до май държавната компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco се утвърди като сериозен снабдител на нефт за Китай, която е най-големият потребител в Азия. По последни данни на Администрацията на митниците в Китай суровият нефт импортиран от Саудитска Арабия възлиза на 223,858 милиона барела, което с 9,8% повече по отношение на предходната година.

Положителните данни обаче се дължат на два нови самостоятелни клиента - китайските рафинерии Zhejiang Petrochemical и Hengli Petrochemical. Hengli, чийто общ потенциал е 400 000 барела дневно, е подписала контракт с Aramco през 2018 година за пазаруването по 130 000 барела дневно. А Zhejiang Petrochemical, която също има потенциал от 400 000 барела дневно, се е споразумяла да купува по 116 000 барела от саудитската държавна рафинерия през избран интервал от време.

Без тези две покупко-продажби Saudi Aramco щеше да отстъпи лидерската си позиция като главен снабдител за Китай на Русия, която е доставила 220 милиона барела и по този метод е държала 14,6% от китайския петролен пазар в интервала от януари до май. Подобна е обстановката и с другите азиатски консуматори на нефт. Южна Корея е закупила 126 648 барела недопечен нефт от Саудитска Арабия през същите месеци, което е с 1,2% по-малко от 128.229 милиона барела за същия интервал година по-рано. А Япония е внесла с 5,5% по-малко нефт от януари до май в съпоставяне със същите месеци за миналата година.

За Русия актуалната договорка с ОПЕК дава доста повече еластичност на страната, в сравнение с Саудитска Арабия.
 Най-голямата смяна на пазара на нефт идва след по-малко от половин година
Най-голямата смяна на пазара на нефт идва след по-малко от половин година

Компаниите, които транспортират товари по море, ще би трябвало да похарчат $10 милиарда, с цел да отговорят на новите правила за нездравословните излъчвания

" Русия създава каквото и когато изиска, вземайки поради първо динамично изменящата се цена на петрола, а не измененията от договорката ОПЕК+. Според програмата Саудитска Арабия би трябвало да резервира непрекъснатите си доставки на нефт, както останалите страни от ОПЕК, до момента в който Русия единствено би трябвало гласно да съобщи единодушието си за обещано предложение. Русия може да повлияе на цените, с цел да се намалят, в случай че това стане належащо. Кремъл бе и първият от огромните производители на нефт, като се изключи Съединени американски щати, който искаше да се възползва от недостига, провокиран от американските наказания против Иран. Нейният " източен нефтопровод " (ESPO) ще се окаже доста добър сурогат на иранските доставки в Азия ", споделя Сам Барден, основен изпълнителен шеф на компанията за енергийна търговия SBI Markets.

Стратегията на Русия да стигне до пазара в Азия и в частност до Китай е стартирана още през 2010 година с прокарването на тръбопровода " Източен Сибир - Тихи океан " или " източен нефтопровод ". Той разрешава огромни количества нефт да се доставят непосредствено до Азия, а през януари предходната година, оборудването бе развито с инсталирането на още една успоредна тръба.

Проектът разрешава на Китай да внася 30 милиона тона нефт на година или 600 000 барела нефт дневно от Русия, споделя Мехрдад Емади, началник на компанията за оценка на риска и съвещания за енергийните деривати Betamatrix.

Първоначалната концепция е била увеличението на потребностите от нефт в Азия да се задоволи с доставки от Източен Сибир, само че те не са се осъществили толкоз рано, колкото е било належащо. Затова е било неотложно да се създадат промени в доставките на недопечен нефт за Европа както във връзка с количеството, по този начин и на качеството. Така до края на 2017 година износът на нефт през ESPO е повишен четири пъти до 1,2 милиона барела дневно по отношение на количеството от 2010 година. Русия чака доставките да набъбнат до 1,6 милиона барела дневно през 2020 година. За да се реализира тази цел обаче страната, разчита и на тръбопровода Сковардино-Махе, създаден в следствие от към този момент готовия ESPO, както и на доставки посредством пристанището Козмино в Тихия океан.
 Милиони барели с ирански нефт се складират на пристанища в Китай
Милиони барели с ирански нефт се складират на пристанища в Китай

" Черното злато " не минава през митниците и чака на входа на Китай за оживление на глобите

Този блян да се завладее по-голяма част от пазара на Азия, изключително Китай, беше основна причина за спада на качеството на нефта в потоците през тръбопровода ESPO към Европа още преди открития нечист нефт в съветските барели.

Предвид логистичните усъвършенствания, които направи Русия след замърсяването и още по-близките ѝ връзки с Китай, планът " Power of Siberia ", който ще свързва посредством водопровод двете страни, е подготвен на 99%.

Въпреки това огромна част от самостоятелните рафинерии в Китай избират да употребяват ESPO. През юни " източният нефтопровод " беше главният канал на доставки до самостоятелния бранш в Пекин.

Желанието да бъде завзета по-голяма част от азиатския пазар - изключително Китай - бе и причина за понижаване на качеството на петрола, пращан към Европа. Още през 2017 година съветската " Транснефт " предизвести, че наличието на сяра в износа към Балтика ще доближи сериозните равнища от 1,8% - навръх ръба на разрешеното.

Решението на държавните компании да купуват нефт от Русия бе подхранено и от рисковете, свързани с правенето на бизнес със Саудитска Арабия, в това число заканите за удари от страна на Иран, както и опцията Рияд да нападна южен Ирак.
 Кога търсенето на петрола ще доближи своя връх?
Кога търсенето на петрола ще доближи своя връх?

Растежът на нефта се дължи основно поради търсенето от Китай и Индия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР