Битка за 4 от най-атрактивните плажове в Бургаска област ще

...
Битка за 4 от най-атрактивните плажове в Бургаска област ще
Коментари Харесай

Задава ли се нова война по морето? Дават 4 топ плажа в Бургаска област на концесия

Битка за 4 от най-атрактивните плажове в Бургаска област ще стартира, откакто през днешния ден Министерски съвет даде старт на концесионните процедури. Плажовете „ Слънчев бряг-север”, „ Несебър-юг”, „ Росенец-север” и „ Свети влас-болницата” бяха отдадени чартърен при започване на този сезон, само че с експлицитното изискване, че договорите ще бъдат прекъснати, откакто се избере концесионер, оповестява " Флагман ".

Концесиите са за по 15 години, а ангажимент на стопаните е да поддържат линиите, да обезпечават водноспасителна активност и чистотата на плажа.

Почти несъмнено актуалните наематели ще вземат участие, защото са вложили значително средства в линиите. Но интерес към плажовете има и от други играчи, които са със съществени позиции в туристическия бизнес.

Безспорно най-атрактивният плаж е " Слънчев бряг Север ". Минималното годишно концесионно възнаграждение е 1 375 662 лева без Данък добавена стойност. Настоящият наемател на плажа е „ Булимпекс” АД. Справка в Търговския указател демонстрира, че представител е Венцислав Венев, в съвета на шефовете попада на второ място след Валентина Венева, с изключение на двамата в него взе участие и Красимир Венев. Според вицепремиера Валери Симеонов обаче тази линия се управлява от прочут необут от СИК.

Плажът „ Несебър – юг” е с годишно концесионно възнаграждение от 247 497 лева Сегашният собственик на плажа е „ Аутофактор” ЕООД с представител Кирил Спасов.

Люта борба се чака да има и за плажа „ Росенец-север”, чийто концесионер е бургаската бизнесдама Диана Иванова с компанията „ Виста маре бийч” ЕООД. Не е загадка, че при започване на лятото тази година сезонът на Отманли беше под въпрос, защото няколко пъти бе оповестена процедура за наем. Фирмата, спечелила състезанието, се отхвърли последния миг. На първия търг участваха пет компании и наемната цена стигна до 50 хил.лева. Тогава към момента управляваше служебното държавно управление и линията отиде в ръцете на близката до почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган – „ Хермес Солар” ООД. След като компанията не подписа контракт, бе оповестена нова процедура. Тогава единственият участник беше „ Виста маре бийч” ЕООД и надлежно Диана Иванова си върна плажа, който е примерен към този момент пет години.

За плаж „ Росенец – север “ е несъмнено минимално годишно концесионно възнаграждение от 8975 лева без Данък добавена стойност. Със сигурност, а и с право, Диана Иванова ще бъде измежду първите, подали документи в процедурата за концесията.

Минималната наемна цена ба година за „ Св. Влас – болничното заведение “ е 54 006 лева без Данък добавена стойност. Публична загадка е, че плажът се стопанисва от водещ български предприемач, въпреки и официално той да не стои зад компанията.

Обявяването на процедурата доста преди началото на сезона е рационален и печеливш ход и за плажуващите, и за бизнеса, считат експерти. Ако има обжалване и търгът се проточи, ще има задоволително време за подготовка за туристическия сезон.

Особено проблематичен за идния сезон обаче ще се окаже Северният плаж на Бургас, който това лято тънеше в невиждана нечистотия, кучешко наличие, неразбории сред наематели на заведения, които по този начин и не разчистиха грозотиите си, откакто не съумяха въобще да отворят порти, а циганското настъпление бе нетърпимо. Флагман бе залят от сигнали на недоволни жители, които до септември се надяваха неуредиците да се преодолеят.
Редакцията ще препраща на министър Ангелкова всеки сигнал до министерството й за да не допусне същата картина през пролетта. Плажът на бургазлии бе даден за 20 години на смолянска компания с шеф 31-годишен софиянец без никаква бизнес история.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР