Бисмарк е казал: Политиката е изкуството на възможното. Пруският генерал

...
Бисмарк е казал: Политиката е изкуството на възможното. Пруският генерал
Коментари Харесай

Вместо да винят Запада за Авдеевка, украинските лидери трябва да се погледнат в огледалото

Бисмарк е споделил: " Политиката е изкуството на вероятното ". Пруският военачалник Карл декор Клаузевиц още по-рано е изтъкнал:  " Войната е продължение на политиката с други средства ". Синтез на тези две максими може да наподобява по този начин:  " Войната е изкуството на вероятното ".

Преди старта на лятната контраатака на Украйна през 2023 г. нямаше по какъв начин да чакаме от украинците в границите на няколко месеца да изхвърлят неведнъж превъзхождащия ги в персонален състав и съоръжение окупатор от територията си. Нали по този начин?

Затова дано се запитаме:  " Какви бяха " опциите " на Украйна към юни 2023 година? "
Първа опция - да отсрочи контраофанзивата до 2024 година, когато щеше да е натрупала солидно количество западно оръжие (включително изтребители Ф-16) и да разполага с повече тренирани и отпочинали бойци. Втора опция - да послуша Запада и да концентрира дейностите си върху една зона от фронта, с по-скромни упования откъм освободена повърхност, само че с късмет да реализира стратегически триумф (например, да стесни " сухоземния мост ", свързващ Русия и Крим). Трета опция - да последва неприятния образец на Русия от началото на нашествието и да нападна некоординирано в различни посоки, в безразсъден опит да напипа " цепнатина ", да реализира " пробив ", да провежда " навлизане "...защо не и в Крим?
За страдание, Киев избра третата алтернатива, която бихме могли да определим като " опция "  дотолкова, доколкото се вписва в най-общата формулировка на думата - в нея няма нищо от Бисмарк или Клаузевиц. Украйна подложи на напън съветските сили в Запорожие, където и реализира максимален триумф (проби първата съветска отбранителна линия край селищата Вербове и Роботине). Но без грам военна логичност реши да пожертва самодейността във войната в името на това да си върне Бахмут. 
Бахмут - огромната неточност на Украйна
Когато в края на 2022 година съветските войски падаха като мухи по открития за бомбардировки дълъг път към Бахмут, градът бе възприеман като ключ към дълготрайния успех на Украйна - той бе напълно алегорична цел, фикс концепция на Путин и Пригожин. Превземането му единствено по себе си нямаше и в последна сметкане докара до оперативно превъзходство на руснаците в района. Финалът на последното изречение категорично е удебелен, тъй като Зеленски, Кулеба и компания твърдяха, че ако Бахмут бъде зарязан, ще бъде " отворен път " към разположените на запад по-значими украински градове Краматорск и Словянск. Дори в този момент, когато Русия се пробва да натиска в разнообразни елементи от фронта, окуражена от завладяването на Авдеевка, Краматорск и Словянск не са приоритет за войските ѝ. 

В началото на януари 2023 година руснаците доближиха рамките на Бахмут и украинците трябваше да бъдат изтеглени, тъй като удобното съответствие на жертви 5:1 се промени в най-хубавия случай на 2:1. Това нямаше по какъв начин да устройва доста по-малкото на брой бранители. Но защитата му продължи до последната къща.

След като съветската армия вдигна знаме в центъра на Бахмут през април-май 2023 година, тя се окопа в града и разреши на украинците (нека бъдем по-конкретни - на новия фаворит на Зеленски за главнокомандващ на украинските сили Олександър Сирски) да хабят най-елитните си елементи и военно съоръжение в безплодни опити да си го върнат. Безплодни и безсмислени опити, тъй като колкото и цинично, жестоко и кръвожадно да звучи - Украйна не се нуждае от Бахмут сега. Не и в случай че съществено се пробва да завоюва войната. Дори да жертва еквивалента на 200 милиарда $ западна помощ в освобождение му, това няма да окаже влияние върху хода на военните дейности - на изток я чакат десетки километри полета под непрекъснат съветски артилерийски обстрел до идващия окупиран от Русия град: Попасная. Пилеенето на запаси край Бахмут освен обрече лятната контраатака - тези бойци, които бяха изгубени край града, тези снаряди, които безславно се стовариха върху руините му, щяха да предотвратят колапса на украинските сили край Авдеевка.

За разлика от Бахмут, завладяването на Авдеевка, която е сцена на конфликти от 2014 година, е освен алегоричен триумф за Путин. Градът се намира директно на север от окупирания от руснаците регионален център Донецк. С рухването на Авдеевка Донецк се трансформира в непревземаема цитадела за Украйна.
Говорят срещу " Холивуд ", само че не излизат от " кино лентата "
Украинските водачи осъзнават, че недостигът на снаряди е главен фактор за загубата на Авдеевка. Но вместо да поемат отговорност, упрекват за липсата западните сътрудници. 

" Авдеевка нямаше да бъде изгубен, в случай че Украйна беше получила всичките артилерийски муниции, от които се нуждаехме, с цел да я защитим ", съобщи на 20 февруари Дмитро Кулеба в изявление за Си Ен Ен. " Причината, заради която (украинските войници) би трябвало да се жертват и да умират, е, че някой към момента дебатира решение. Аз почитам вътрешната политика и няма да се меся в нея, само че просто желая всички да си спомнят, че всеки ден спор на едно място значи нова гибел на друго място ".

Западните партньори често са подложени на критика, че притискат Украйна в най-бърз порядък да реализира обилни триумфи на фронта. Може би тъкмо към тях се обърна Зеленски, когато в изявление за Би Би Си през юни 2023 година (в началото на контраофанзивата) каза:  

" Някои хора считат, че това е филм от Холивуд и чакат резултати незабавно. Не е ".

А по какъв начин биха могли тези " някои хора " да стигнат до сходно налудничаво умозаключение? Дали са се вслушали в съветника на украинския президент, който на 5 април 2023 година сподели пред " Крим. Реалии ":

" Със сигурност за доста малко време, от историческа позиция доста малко, след шест месеца, или пет, или седем месеца, ние ще бъдем в Крим ".

Или пък им е въздействал шефът на Генералното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна, който през септември 2022 г. предположи, че до пролетта на 2023 г. Крим ще бъде освободен? На 17 април 2023 година, откакто бе запитан дали към момента застава зад дръзката си прогноза, той акцентира, че " всичко върви по проект " и че " към момента има време " (до края на пролетта) тя да се извърши.

Може да ги е подвел и? В края на март 2023 година той допусна, че в Бахмут руснаците губят толкоз доста сили, че  " скоро ще се възползваме от тази опция, както в миналото наоколо до Киев, Харков, Балаклия и Купянск ".

Украинската контраатака от 2023 г. завърши с пагубен неуспех, тъй като украинските водачи я организираха като главни герои във филм на Холивуд, в който законите на физиката и войната не важат. Нека не им разрешаваме да избегнат отговорност за своите неточности поради забавянето на американската и европейската военна помощ. Едно компетентно ръководство щеше да допусне сходно закъснение при планирането на огромно контранастъпление. 

С право се подигравахме на руснаците, когато при започване на нашествието си повярваха, че ще завладяват Киев за три дни. Днес пренебрегваме безумните дейности и изказвания на украинците, тъй като сме солидарни с болката на този измъчен народ. Но както Киев постоянно ни припомня - Русия представлява заплаха за цяла Европа. И откакто идеята на Украйна е и наша, ние би трябвало да сме по-взискателни към водачите на тази страна. 

Защото войната може и да не предостави нова възможност за контраатака на Украйна. Тя не цени живота на " положителните " повече от този на " неприятните ". Войната не е Холивуд. 

Войната е изкуството на вероятното. Дано Украйна си е научила урока.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР