Бисерна“ - най-дългата и красива пещера в Природен парк (ПП)

...
Бисерна“ - най-дългата и красива пещера в Природен парк (ПП)
Коментари Харесай

Пещерата „Бисерна“ в Природен парк „Шуменско плато“ ще бъде отворена за посещения от 6 април

„ Бисерна “ - най-дългата и красива пещера в Природен парк (ПП) „ Шуменско плато “ ще бъде отворена за визити от 6 април, съобщават от Дирекцията на парка. 

Пещерата ще може да бъде прегледана единствено след авансово записване на телефон 054/800765, от сряда до неделя в това число, като гости в понеделник и вторник няма да се одобряват. Предвидено е в делничните дни часовете на влизане да са 10:00, 11:30 и 13:00 часа, а в празничните и почивните дни групи да се одобряват и от 15:00 ч. 

Разходката в „ Бисерна “ е към 800 метра в едната посока. Температурата е към 10 градуса и по тази причина е належащо посетителите да имат топла дреха. Заради високата мокрота и пещерните води се предлага туристите да са с подобаващи затворени обувки. Не се предлага да се водят домашни любимци и дребни деца. До пещерата се стига пешком, защото горският път не е подобаващ за коли. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен. Пешеходните направления са два – от парк „ Кьошкове “, през чешма „ Боровец “ и маркиран маршрут „ Урок по горската пътека “, както и от разклона за крепостта „ Стария град “, по пътя за вилата на Община Шумен. Указателни табели има по всички посочени направления, напомнят от Дирекцията на естествения парк. 

Оттам означават, че пещера „ Бисерна “ всяка година притегля хиляди хора, като доста туроператори я включват в пакетите си и я разпространяват. Близо 4000 туристи са я разгледали през 2023 г. 

Пещера „ Бисерна “ е населявана от 14 типа прилепи. Обичайно тя се отваря за визити единствено напролет и есента, поради виталния цикъл на прилепите, чието местообитание е пещерата. Тя е благоустроена по план от Оперативната стратегия „ Околна среда “, а главната цел е използването ѝ за научни цели и редът за достъп е съгласуван с опазването на прилепите. Те са предпазен тип съгласно Закона за биологичното многообразие, припомниха на Българска телеграфна агенция от естествения парк.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР