Бисер Петков не е причината за увеличаването на палатковите лагери

...
Бисер Петков не е причината за увеличаването на палатковите лагери
Коментари Харесай

За оставката на един министър

Бисер Петков не е повода за увеличението на палатковите лагери на майките на деца с увреждания. Причината е финансовата рамка на държавното управление. Това съобщи в предаването " 12+3 " Ваня Григорова , член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания като представител на КТ " Подкрепа ".
" Това, че държавното управление отхвърля да одобри оставката, към момента не значи, че Петков ще реши да си я отдръпна. Желанието да се откаже е негово. Това беше естествена реакция на човек, който се пробва да направи някакви промени, само че обстановката и държавната рамка са такива, че не може да го направи ", посочи Григорова. Според нея е добре майките на деца с увреждания да схванат ясно каква е повода:
" Причината е, че законът, който те желаят да бъде признат, е обвързван с разноски - 300 милиона лв.. Когато споделят, че не желаят пари, това не е по този начин. Разбира се, това не е неприятно. Задължително би трябвало да се случи, само че изрично би трябвало да има дълбоки промени в държавната политика, с цел да може този закон да влезе в действие. "
Григорова дефинира Бисер Петков като " извънредно диалогичен, уравновесен и специалист " и добави, че той може да напише положителни поднормативни актове, само че против тях би трябвало да стоят пари:
" Ако няма опцията това да се случи чисто финансово, той просто няма по какъв начин да извърши такива обещания. Само да напомня, че битката против подправените " инвалидни пенсии " се води единствено и само поради това да могат да се спестят средства и да се усили минималната пенсия, с цел да вземем от едни нуждаещи се и да дадем на други нуждаещи се, т.е. да запазим цялостната рамка. Ако продължаваме с този метод, господин Петков няма по какъв начин да извърши обещанията, които е дал. "
" Оставката беше изненадваща. Още по-изненадващо беше решението министър Петков да бъде непокътнат на поста, който заемаше “, разяснява ръководителят на обществената комисия в Народното събрание Хасан Адемов . По думите му, невижданата поддръжка, получена от Петков след оставката – както от организациите на хората с увреждания, по този начин и от обществените сътрудници, е трябвало да бъде налице, съществено стимулирана, ясно изразена и аргументирана и в интервала на търсене на единодушие от страна на обществения министър:
" Министърът на труда и обществената политика, който и да е той, търси единодушие сред две страни, които имат радикално противоположни разбирания за провеждането на политиката за хората с увреждания - имам поради Националния съвет и тези, които са отвън Националния съвет. В момента, в който министърът се срещне с едната страна, другата страна скача и показва бурно своето неодобрение, а няма такава опция двете страни да се съберат на едно място и да се свържат с общи решения. "  
Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР