Бисер Петков беше министър в оставка за един ден ©

...
Бисер Петков беше министър в оставка за един ден ©
Коментари Харесай

Играта на Борисов с "тука има, тука няма" оставка на социалния министър

Бисер Петков беше министър в оставка за един ден

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Само едно заболяване ще се признава за увреждане

Предложението е на стадий публично разискване. Досега ТЕЛК взимаше поради всички съпътстващи увреждания
5 апр 2018
Държавата не знае за какво 393 хиляди българи нямат здравни осигуровки

Без вноски за здраве са общо 719 хиляди, безработицата е една от главните аргументи
2 апр 2018 Ден след изненадващата оставка на обществения министър Бисер Петков министър председателят Бойко Борисов предприе още по-изненадващ ход. От турския град Измир, където участва на откриването на газопровода ТАНАП по покана на сътрудника си Бинали Йълдъръм, Борисов разгласи, че Петков остава на поста си.

Подкрепата за Петков от майките и синдикатите

Съобщението за оставката на обществения министър беше изпратено от държавния пресцентър в късния следобяд в понеделник и в него се споделяше, че след диалог с премиера Петков е декларирал, че подава оставка " заради невъзможността да овладее създалото се напрежение по отношение на настояванията на родителите с деца с увреждания ".

Във вторник сутринта обаче протестиращите пред Народното събрание от близо две седмици посредством палатков лагер родители на деца с увреждания обявиха, че задачата на митинга им не е била оставката на министъра. " Тази оставка е най-ненавременното нещо, което можеше да се случи. Кой " отряза главата " на министъра ", попита една от протестиращите майки Валентина Христова.

Тя изясни, че в понеделник в тяхно наличие омбудсманът Мая Манолова е провела телефонен диалог с Бисер Петков, на който е било решено направеният законопроект за персоналната помощ да се внесе в Народното събрание и мнистърът е дал своята поддръжка за това. " Палатковият лагер не е повода министърът да подаде оставка. Не може в последните седмици нещата да вървят толкоз добре и навръх финалната права, когато законът е подготвен за внасяне, министърът да се откаже ", добави Христова. Протестиращите заплашиха и че ще провеждат по-мащабен митинг, на който да изискат оставката на цялото държавно управление.

Социалният министър Бисер Петков получи поддръжка и от синдикатите. " За нас е изненадващо, даже нелогично, единственият министър, който неведнъж се срещна с представителите на тези родители, изследва техните терзания, претенции и искания, да понесе такава отговорност ", се споделяше в писмото, подписано от ръководителите на двата синдиката Димитър Манолов ( " Подкрепа " ) и Пламен Димитров (КНСБ).

Темата да ми се махне от главата

Премиерът Бойко Борисов употребява тъкмо тези изказвания в отбрана на обществения министър, с цел да оправдае решението си за оставането на Петков на поста. " Оставям го да работи, щом това е министърът, който им харесва. Щом споделят, че даже и не става въпрос за пари, да седнат и да създадат по този начин, че тази тематика да ми се махне от главата. От седмици стоят тези палаткови лагери и аз до момента не съм чул някой да каже, че този министър ще им реши въпроса. А това, че от ден на ден лагери стават, значи че не го взема решение ", съобщи Борисов. " Искам да видя в този момент от кое място идва тази задача към тях ", добави той, намеквайки, че зад митингите стоят политически цели.

Борисов изясни, че в понеделник е имало дълго заседание при него, на което са участвали Бисер Петков и министрите на финансите и зравеопазването. " Зададох им обикновения въпрос по какъв начин, в случай че с 80 млн. лева повече пари от бюджета са дадени за тази година, има това неодобрение и с всеки ден повече палаткови лагери. Социалният министър съобщи, че не може да се оправи с тях, тъй като настояванията им са такива, че са нужни на година 300 млн. лева повече. Каза, че не може да се оправи ", сподели министър председателят. Той цитира и омбудсмана Мая Манолова, съгласно която направеният от специалистите й законопроект за персоналната помощ не изисква спомагателни средства. " Затова на Бисер Петков му споделих да отива на работа и да си продължава активността ", заключи Борисов.

Иначе оценката на премиера за работата на Бисер Петков е, че " се оправя добре ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР