Бирата е любима на хората от хилядолетия. Днес тя е

...
Бирата е любима на хората от хилядолетия. Днес тя е
Коментари Харесай

Пробиотици в бирата на помощ на имунитета?

Бирата е обичана на хората от хилядолетия. Днес тя е най-широко употребяваната напитка в Европа след водата. Кехлибарената течност се пие във всеки сезон, а през горещите летни дни е същинска приятност и избавление от жегата. Учените са уверени, че умерената й консумация може да е част от здравословния метод на живот.

Следи от производството на питие се откриват още от 10 000 години преди новата епоха. В постройка в селището Гьобекли тепе в Турция, датирано от епохата на неолита, се намира сграда, наподобяваща на храм, в която има доста огромни каменни вани. В тях са открити следи от химическото вещество оксалат. То се образува при смесването на ечемик и вода, а при ферментацията им се получава бира.

Хмелът – щипка магия в пивото

Човечеството по пътя на опита е открило, че пивото може да бъде източник на хранителни субстанции, да усъвършенства настроението, а с прибавянето на хмел в рецептата то става трайна напитка, в която не могат да виреят болестотворни микроорганизми. Той се употребява за придаване на мъка и мирис на напитката, стабилизиране на пяната и като естествен консервант. Положителните здравословни резултати от бирата се дължат на комбинацията от алкохолно наличие и фенолни съставни елементи, произхождащи от хмела, ечемичния малц и от химичните трансформации, които те претърпяват по време на пивоварния развой.

Като цяло все по-голям интерес провокират изследванията върху флавоноидите от хмела, защото се смята, че те имат капацитет при използването им в стратегии за профилактика на разнообразни болести, тъй като са с ясно изразени антиоксидантни, противовъзпалителни, антивирусни и регулиращи ензимните процеси свойства. В пивото в разнообразни концентрации са открити шест класа флавоноиди. Разликите са обусловени от употребяваните първични материали – сортовете ечемик и хмел, изискванията за протичане на ферментационния развой и времетраенето на отлежаването.

Антиоксидантите се борят със свободните радикали

И по този начин актуалната просвета малко по малко разкрива за какво хмелът се оказва цяло чудо – при процеса на варене със единствено няколкото наложителни спомагателни рецептурни съставки: вода, малц и пивоварни дрожди, бирата се трансформира в напитка с доста скъпи биологичноактивни микроелементи и полифеноли - ферулова киселина, ксантохумол, катехини, епикатехини, проантоцианидини, кверцетин, рутин. Всички те са причина за мощното антиоксидантно действие на пенливата течност. Последните изследвания в интернационален проект, доказани и от проучвания на български учени, обясняват още един механизъм, който води до ефикасна борба със свободните радикали в организма и има удобен и отпускащ резултат върху него. На XI–ия конгрес по хранене, който се организира у нас при започване на лятото във Варна, проф. Донка Байкова и проф. Габриела Маринова представиха изследвания, които демонстрират съществуване на пробиотични бактерии и разнообразни типове антиоксиданти в пивото.

Пробиотиците покачват имунитета

Именно поради благосъстоянието на полифеноли се следят удобни промени в състава или функционалностите на чревната микрофлора и нейната жизненост - по-специално те стимулират увеличаването на пробиотичните протектори на лигавичната преграда - бифидобактерии и лактобацили. Полифенолите и пробиотичните протектори са с потребен резултат за организма - потискат размножаването на патогенни организми и възпалителни реакции, подтикват растежа на потребните бактерии, усъвършенстват имунологичните функционалности на червата и спомагат за елиминирането на токсините. Ако количеството потребни бактерии спадне под нормата, киселинността внезапно спада и в червата стартират да се следят процеси на изгниване и формиране на газове, тялото става податливо и на простудни болести. А биоактивните субстанции в бирата спомагат за възстановяване на естествената биологична устойчивост на организма към отрицателните фактори на околната среда.

Благотворните свойства на кехлибарената течност не свършват дотук. Умерената й консумация спомага за синтеза на „ положителния “ холестерол и намалява равнищата на „ неприятния “. В пивото има и субстанции, които контролират равнището на кръвната захар и липидния баланс на организма. Напитката има седативно и релаксиращо деяние, тъй че способства за спокойствието и позитивизма.

В момента на пазара могат да бъдат открити нискоалкохолни и безалкохолни разновидности бира с отлични вкусови качества, тъй че можем да се насладим на удобното деяние върху здравето и да обогатим диетата си в разнообразни обстановки. И да не забравяме, че това може да се случи единствено при умерена консумация. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР