Бира Бира Древен Египет Бирата се е радвала на широка популярност сред

...
Бира
Бира Древен Египет
Бирата се е радвала на широка популярност сред
Коментари Харесай

С какво се е хранила Клеопатра: Тайната на митичната храна, която дарява младост и красота

Бира
Бира Древен Египет
Бирата се е радвала на необятна известност измежду античните египтяни. По времето на Клеопатра кралски особи били в положение да внесат бира също и от други известни райони. Освен виното на трапезата на Клеопатра в никакъв случай не е липсвала бирата и се е консумирала даже и от децата, а освен от възрастните.
Макар че е била постоянно употребявана от богатите египтяни, бирата е и най-популярната напитка за бедните.

Не единствено трудът на служащите постоянно се е плащал в бира, само че строителите на пирамидите, живеещи в Гиза, също са получавали бира три пъти дневно. Интересно е да се означи, че бирата също се е предложила и на боговете.
Легендите описват, че Озирис научил народа си на изкуството за произвеждане на бира, само че тази работа е оставена и поверена по-късно напълно на дамите. Въпреки че бирата надали е била толкоз опияняваща, каквато е през днешния ден, има някои доказателства, които демонстрират, че тя е била много по-мека и по-питателна.

2. Хляб
В допълнение към бирата хлябът е бил от главно значение за храненето на античните египтяни. От ранните сведения за тяхната история излиза наяве, че те се консумирали разнообразни типове самун при всяко хранене, и храната на всички е включвала постоянно съчетанието от бира и самун.
Хлябът е бил изработен от всевъзможни съставки и съвсем всяка зърнена просвета е могла да бъде употребена при производството му. Интересно е да се означи, че при потреблението на самун от някои типове брашно се е стигало до мощно изхабяване на зъбите и всички съсловия са страдали от този проблем, даже Аменхотеп III.

Според Египетските храни и питиета, написана от Хилари Уилсън, античните египтяни са имали всички типове самун, в това число пърленки и хрупкави питки, конусообразните типове самун, кейкове, бисквити и сладкиши. Авторът също по този начин акцентира, че хлябът нормално се е произвеждал от пшеница, само че ечемикът е употребен и за изработка на по-груб самун. Естествено, по-голямата част от ечемика се е употребила за производството на бира.
3. Смокини
Смокините без подозрение са значима част от легендата за Клеопатра, защото са свързани и със гибелта ѝ. Според Плутарх последното хранене на Клеопатра включвало кошница със смокини, под които се е намирала отровната змия.

Поради обстоятелството, че смокините са известен плод в Близкия Изток и Средиземноморието, те не са били известни единствено измежду египтяните. Смята се обаче, че те са първите, които ги култивират. Интересен е фактът, че смокините са били на такава респект в Гърция, че били основани закони, с цел да предотвратят износа им. Те също били считани за свещени плодове в античния Рим.
Съвременните медицински проучвания удостоверяват, че диетата, богата на смокини, обезпечава отбрана за кожата и косата. Такава диета може да помогне да се предотвратят кожни болести и да се поддържа цялостното здраве и хубост на кожата. Другите изгоди за здравето от потреблението на смокини включват намаление на високото кръвно налягане, понижаване на риска от остеопороза и контролиране на тежестта.

4. Ядки
Ядките са били дружно със смокините един от най-популярните изтънчени десерти в античен Египет. Поради обстоятелството, че ядките са отлични за здравето ни, няма подозрение, че Клеопатра е осъзнала многочислените им изгоди и ги е присъединила в диетата си. Неотдавнашно изследване от Харвард удостоверява, че постоянната консумация на ядки води до по-продължителен и първокласен живот и предотвратява раковите и сърдечно-съдовите болести.
Освен това ядките имат многочислени изгоди за здравето и могат да ви оказват помощ да преобразите кожата, косата и ноктите си.

Те са богати на антиоксиданти, които надълбоко хидратират кожата и оказват помощ в битката със сухата и раздразнена кожа. Освен това ядките спомагат за усилване здравината на косата и ноктите и за предпазването на косата от изтъняване и косопад.
Те също по този начин защищават от рак на кожата, увреждане от прекомерено излагане на слънцето и пигментни и старешки петна. И не на последно място, те ни поддържат сити за по-дълго време, като по този метод това спомага за загубата на тегло при спазването на диета за контролиране на тежестта. Въпреки че те са богати на положителни мононенаситени мазнини, те са с високо наличие на калории, тъй че би трябвало да ги консумирате умерено.

5. Мед
Вкусните десерти в античния Египет се състояли от смокини и ядки, покрити с мед. Медът постоянно се е добавял към виното и другите типове самун. Освен че е апетитен подсладител, медът е обвързван и с култа към безконечна хубост и безконечен живот. Тъй като медът е обвързван и с безсмъртието, не е изненадващо, че Клеопатра се е потапяла във вана с мляко и мед, които безспорно са ѝ помагали да резервира хубостта и младостта си.
Нещо повече – античните египтяни са употребявали меда в продължение на епохи като лекарствено средство и са правели мехлеми за лекуване на кожни и очни болести.

Те също по този начин са употребили пчелен мед за лечение на рани, само че би трябвало да се означи, че медът е бил и прекомерно безценен за селяните и прислужниците. Следователно тази суперхрана е била налична единствено за най-богатите членове на обществото. В последно време археолозите, разкопаващи античните египетски гробници, постоянно намират съдове с мед измежду съкровищата и артефактите на гробниците.
И това не е огромна изненада. Медът, който е бил заровен в продължение на хиляди години, е изцяло непокътнат като качество и хранителна стойност и недокоснат от времето.

6. Грозде
Клеопатра евентуално е яла грозде, а също по този начин е и пила вино, създадено от грозде. Гроздето е добре известно със силата си да се бори със свободните радикали, които могат да доведат до появяването на белезите на старостта – бръчките, старческите петна и пигментация на кожата.
Една диета, богата на грозде, оказва помощ за отбрана на кожата против признаците на стареене, както и за вярното действие на разнообразни системи на тялото. В допълнение с изключение на за подсилването на процесите на регенерацията на клетките на кожата, гроздето е един в действителност необикновен омекотител за кожата и постоянно се съдържа като съществена съставна част в кремовете за лице срещу бръчки.

Диета, включваща повече грозде, оказва помощ за облекчение на белезите от акне, както и за предотвратяване от слънчеви изгаряния. Тъй като гроздето поддържа нашите мозъци и телата ни здрави, то се смята за суперхрана. То евентуално е най-известно с това, че поддържа сърцето ни крепко и предотвратява голям брой сърдечно-съдови болести.
Освен това, то също ни защищава от рак и диабет. Консумирането на грозде може да помогне за понижаване на признаците на алергии и да поддържа естествената перисталтика на червата.

7. Диня
Отглеждана в античен Египет от 2000 година преди Христа, динята е избор за доста египтяни, с цел да могат да устоят на палещите летни горещини. Дините нормално се предложили след хранене като десерти или като освежаващи междинни закуски. Въпреки обстоятелството, че динята в действителност съдържа повече от 90 % вода, тя е с високо наличие на хранителни субстанции и е от изгода за поддържане на нашето здраве и хубост.
Дините имат изявени свойства в битката срещу стареенето на кожата и също по този начин съдържат детайли, които са натурален слънцезащитен фактор. Те овлажняват и хидратират кожата и могат да бъдат употребявани като естествени средства за лекуване на акне и на слънчеви изгаряния. Освен това те поддържат здрава сърдечно-съдовата система, подтикват костната издръжливост и предотвратяват появяването на рака.
Те оказват помощ при загубата на тегло, за възстановяване на съня, за попречване на обезводняването и за укрепване на имунната система. И най-после – те понижават равнищата на напрежението и безпокойството и покачват виталната сила. Това, което прави дините още по-страхотни, е фактът, че една порция съдържа единствено към 50 калории.

8. Кокосови орехи
Кокосовите орехи са считани за първокласен плод, който е наличен единствено за най-богатите египтяни. Тъй като кокосовото масло е естествено, то прави чудеса за кожата и косата. Клеопатра сигурно е била наясно с всички преимущества от потреблението на кокосовите орехи, с цел да усъвършенства външния си тип. Кокосовото масло е известено по целия свят освен в изработката на масла за тяло и балсами за коса, само че и с използването му като масажно и лечебно масло.
Овлажнява кожата, понижава белезите и регенерира кожата. Освен това то може да се употребява като крем за лице, еликсир за устни, разчистване на тялото и крем за разчистване на грим. Много хора употребяват кокосово масло, с цел да защитят кожата си от нездравословните лъчи на слънцето, и се счита, че то забавя доста процеса на стареене.

9. Нар
Любим на кралете, нарът е доста скъп и в Древния Египет и е част от доставката на плодове, изисквана от фараона. Подобно на доста други плодове, нарът има и огромно многообразие от приложения. Така да вземем за пример се е считало, че сокът може да се бори против вътрешни паразити, глисти и тении, а цветът е употребен при изработката на алена багра.
С течение на времето наровете стават свещени плодове и изображения от тях са открити по стените на гробниците, представляващи подиуми от задгробния живот. Тъй като те са били доста почитани плодове, за тях се е считало, че имат медицински лечебни сили, както и голям брой преимущества за здрава кожа, коса и нокти.
Те спомагат за подхранването на сухата кожа, защищават тялото ни от слънцето и имат антистареещ резултат върху тялото. Чрез стимулирането на производството на колаген наровете могат да ви оказват помощ да изглеждате и да се чувствате по-млади и свежи и има задоволително доказателства, че те свеждат до най-малко мимическите бръчки по кожата.

10. Мляко и сирене
Древните египтяни са дояли крави, овце и кози и са включвали мляко и млечни артикули в ежедневната си диета. Тъй като Египет е гореща страна, млякото бързо се е превръщало в кисело след няколко часа. Следователно всяко мляко, което не се е консумирало незабавно, е било непокътнато като напитка, сходна на киселото мляко (въпреки че няма твърдо доказателство, че киселото мляко е създадено и употребявано в Древен Египет) или превръщано в масло или сирене.
Както към този момент споменахме, Клеопатра се е къпала в мляко и мед и най-вероятно е консумирала мляко и млечни артикули постоянно. Прясното мляко, киселото мляко и сиренето са богати на хранителни субстанции храни, които са с високо наличие на калций, витамин D, протеини и други съществени хранителни субстанции.
Освен че способстват за младежкия външен тип, безупречната кожа и мощната коса и ноктите, тези здравословни храни спомагат за поддържането на здрави кости, понижават кръвното налягане и оказват помощ за поддържането или загубата на тегло.

11. Месо
Въпреки че античните египтяни не са яли доста месо, говеждото, овнешкото месо, патиците и гъските са били постоянно сервирани на трапезите на кралските особи, в това число и на Клеопатра. Обикновените египтяни също са похапвали говеждо, само че единствено при доста специфични случаи. От друга страна, месо от домашни свине се консумирали от египтяните най-много от простолюдието и се смятали за неприемливи за боговете. Според Херодот прасето е считано за гнусно животно от египтяните.
Ако някой инцидентно допре прасе, то е трябвало да отиде до реката, с цел да се измие и пречисти.
По принцип по-голямата част от месото, което са яли, е било сурово или изсушено на слънце в сол. Често за консерванти са употребявани разнообразни маринати, включващи в състава си мед, вино или бира.

12. Диви свине и елени
В допълнение към упоменатите нагоре домашни животни като главен източник на месо античните египтяни ловували и дивеч в блатата на делтата, както и в пустинята и изключително бил известен измежду знатните прослойки ловът на диви свине и елени. Докато ловът е развлекателна и занимателна активност за богатите, бедните също са ловували, с цел да получат в допълнение месо. Според Плутарх Клеопатра един път поръчала осем диви свине, които да бъдат опечени на прием, проведен в чест на Марк Антоний, на който участвали единствено 12 посетители.
Въпреки че хората свързват потреблението на месо със увеличението на холестерола, което вреди на здравето и на сърцето, действително няма подобен риск, когато се употребява еленско месо. Дивото свинско месо и еленското месо са богати на протеини и оказват помощ за намаление на холестерола. Не на последно място, месото от дивата свиня и еленското месо усъвършенстват имунитета и цялостното здраве на организма.

13. Риба
Рибата е най-често употребяваното месо в античен Египет. Въпреки че по-заможните египтяни и жреците вярвали, че по-голямата част от рибата е мръсна, то това е главната храна на бедните. Херодот твърди, че на жреците е било неразрешено да употребяват рибни ястия и рибата рядко е употребена като подарък за мъртвите.
Обаче някои типове риба постоянно са участвали на трапезата на богатите и даже се считали за свещени. Също по този начин осолената риба е самобитен деликатес и богатите постоянно я консумирали. Днес знаем, че потреблението на риба има доста изгоди за здравето и хубостта. Първо, рибата предотвратява появяването на сърдечни болести и усилва мозъчната интензивност.
Освен това яденето на риба понижава риска от заболяването на Алцхаймер и облекчава депресията. Когато става дума за хубост, рибата е невероятна за кожата и косата – тя ще резервира косата ви лъскава, здрава и хидратирана.

14. Диви птици
В допълнение към патиците и гъските, които са били опитомени, египтяните обичали да ядат диви птици като гълъби, пеликани и жерави. Те ловували в блатата на Делтата, където уловът е най-богат. Кралските особи се радвали на съществени ястия от яйцата от диви птици, а също и разнообразни на десерти, приготвени с тях.
Едно от обичаните ястия на Клеопатра е бил пълненият гълъб – храна, която през днешния ден се смята за специалитет, приближаващ от Египет. Въпреки че това е рядко ядене в западния свят, пълненият гълъб (hamam mahshi) може да ви изненада позитивно като апетитен деликатес.
Разбира се, ние не приказваме за градски гълъби, а птици, които се отглеждат особено за месото и за тях се грижат в специфична среда. Тези диви птици са с високо наличие на хранителни субстанции, в това число желязо, цинк и селен и също по този начин са богат източник на протеини. Е, в случай че ядене, приготвено от пълнени гълъби, е задоволително положително за Клеопатра, най-малкото, което можем да създадем, е да опитаме усета му и ние.

15. Билки и подправки
Древните египтяни употребявали ароматни билки и подправки необятно в готвенето, медицината, балсамирането и за изработката на парфюми. Билките и подправките, които се отглеждали на вътрешния пазар, включвали розмарин, магданоз, мента, култивиран чай, кимион, сминдух и черна горчица. Канелата също е известна, само че не е била култивирана в Египет. Освен че ги консумирали, билките играели значима роля и в религията, медицината и в всекидневието на елементарните хора.
Древните документи приказват за билки и подправки, които са били употребявани в свещени ритуали и церемонии, изпълнявани в храмове и гробници. Те също са от значително значение за медицината. Трябва да споменем, че египтяните са били майстори на парфюмерията и те били известни като най-хубавите производители на парфюми в Близкия изток.
Когато Юлий Цезар превзел Египет и се върнал вкъщи с Клеопатра, той наредил на хората му да хвърлят парфюмни бутилки на събралата се навалица, с цел да покаже, че е държател на Египет.

16. Бобови растения
Има доста доказателства, открити в надгробни писмени знаци, че бобовите растения са изиграли съществена роля в храненето на античните египтяни и те несъмнено са значими източници на протеини. Докато питателните им стойности варират при другите типове, то всички бобови растения са с богато наличие на минерали, в това число цинк, магнезий и желязо и те са невероятни източници на протеини и фибри.
Бобовите растения са едни от най-евтините и най-хубавите козметични храни, познати на индивида и сигурно би трябвало да участват повече във вашата диета.
Тъй като те също са и с ниско наличие на мазнини и не съдържат холестерол, те ще ви поддържат здрави и красиви. Бобовите растения понижават риска от доста типове рак, сърдечно-съдови болести и диабет, усъвършенстват външния тип на косата, кожата и ноктите по едно и също време. Най-хубавото е, че има към 400 разновидности на боба на всички места по света и има огромни шансове да заобичате множеството от тях още щом ги вкусите.

17. Фурми
По време на ръководството си Клеопатра имала земи, в които били отглеждани най-хубавите фурми в античния свят. Фурмите са цялостни с потребни хранителни субстанции, които помагали за положителното здраве на кралицата и ѝ помагали да резервира младежкият си тип. Изследванията демонстрират, че фурмите съдържат и хранителни субстанции, които усъвършенстват еластичността на кожата и също по този начин поддържат мощна, здрава коса. Фурмите се смятат за отличен натурален афродизиак, а последните изследвания демонстрират, че те покачват и половата устойчивост.
В допълнение те поддържат сърцето крепко и понижават риска от инсулт и други болести, свързани със сърцето. Проучванията сочат също по този начин, че фурмите оказват помощ за възстановяване на функционалностите на нервната система и спомагат за поддържане на мозъка изострен и деен. Като самобитни естествени енергийни бомби, фурмите понижават напрежението и ви оказват помощ да се чувствате по-добре и заредени с по-позитивно въодушевление.
И не на последно място, те постоянно се употребяват за попречване на следствията от махмурлука и неотложно облекчение на алкохолната интоксикация.

18. Праскови
Прасковите са по генезис от Китай, където те се смятат за знак на величие заради многочислените изгоди за здравето, свързани с тяхното ползване. Семейство Птолемей, от които Клеопатра произлиза, сигурно е консумирало доста праскови. Със своето наличие на витамин С прасковите могат да обезпечат отбрана на кожата и организма като цяло.
Те спомагат за забавянето на появяването и на бръчките. Освен това доста антични египтяни вярвали, че те са мощни афродизиаци, а Клеопатра също е известна със своята половост. В допълнение към изгодите за поддържането на кожата здрава, прасковите също са идеалната храна за загуба или поддържане на тежестта.
Една праскова съдържа сред 35-50 калории и никаква лой, което я прави идеалната сладка закуска. Тъй като прасковите ни държат сити за по-дълго време, те предотвратяват и преяждането. Те също по този начин понижават загубата на коса и понижават напрежението и безпокойството. Не единствено усъвършенстват физическата хубост, само че прасковите защищават и от диабет, сърдечно-съдови болести и рак.

19. Маслини
В момента по Средиземноморието зехтинът се употребява в огромни количества, само че той е бил също толкоз известен и по времето на Клеопатра. За зехтина е известно, че оказва помощ да се резервира сърцето младо, само че антиоксидантните му отбрани се простират и до кожата.
Най-вероятно Клеопатра се е възползвала от преимуществата от потреблението на маслини и зехтин дружно с вани от мляко и мед. Днес знаем, че маслиновото масло подкрепя предварителната защита на доста болести – в това число рак, и че забавя процеса на стареене. Тъй като маслиновото масло не предизвиква алергии, даже хората с сензитивна кожа могат да го употребяват безвредно и да се насладят на антистареещите свойства на маслените маски за лице.
Не единствено че маслиновото масло омекотяват кожата, само че също по този начин оказва помощ тя да резервира своята еластичност и разтегливост. И потреблението на зехтин може да намали кръвното налягане, да понижи равнищата на затлъстяване, да помогне при остеопороза, за попречване на инсулти и рак на кожата, а също защищава от меланхолия и оказва помощ за намаляването на напрежението.

20. Вино
Когато приказваме за грозде, споменахме, че Клеопатра постоянно е консумирала вино. Производството на вино стартира доста рано в историята на античната египетска цивилизация и опияняващата напитка е била употребявани единствено от най-висшите съсловия. По принцип единствено благородниците са имали лозя, до момента в който по-ниските прослойки са имали опция да опитат тази славна напитка единствено по време на публични празници и религиозни празненства. Както можете да предположите, вино се свързва с боговете и се е считало, че то има божествени качества.
Клеопатра несъмнено се е отдавала на божествената напитка – потреблението и се свързва с дългоденствие, усъвършенства психическото здраве и защищава от рак и сърдечно-съдови болести.

21. Лук
В Египет лукът може да бъде проследен до четвъртото хилядолетие преди Христа. Обект даже на религиозни ритуали, лукът е знак на безконечния живот поради неговата кръгова анатомия и форма.
Жреците постоянно били изобразявани държейки листа или корени на лук и всеки огромен празник или празненство той е участвал. Колкото и необичайно да звучи, лукът е бил поставян на всички места в гробниците, а Рамзес IV е бил заровен с лук. Освен че е имал свещена роля в античния Египет, лукът се употребявал и за медицински цели.
Има повече от 8000 известни болести, които могат да бъдат облекчени при използването на лук. Древните египтяни вярвали, че лукът усъвършенства издръжливостта и са консумирали много огромни количества от него. Най-накрая, макар че лукът е бил по-сладък от този, който ние познаваме през днешния ден, той и бил необятно употребен за готвене.
Инфо: За Жената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР