Биопроизводителите остават без субсидии и тази година. Стопаните са получили

...
Биопроизводителите остават без субсидии и тази година. Стопаните са получили
Коментари Харесай

Биопроизводители останаха без субсидии

Биопроизводителите остават без дотации и тази година. Стопаните са получили писмо от Държавен фонд „ Земеделие “, че няма да им бъдат изплатени парите за 2017 година по трите агроекологични ограничения – остарялата 214 и новите – мярка 10 “Агроекология и климат “ и мярка 11 ″Биологично земеделие “, заяви Слави Трифонов, ръководител на Националната Био асоциация. Причината е, че макар обещанието на настоящето управление на земеделското министерство да бъдат открити средства, такива не са обезпечени, изясни Трифонов.

Проблемът породи още предходната година, когато стана ясно, че бюджетът по трите ограничения е привършен още през първите три години от програмния интервал по време на ръководството на Десислава Танева, а дефицитът по тях е 60 млн. лева Биопроизводителите излязоха на митинг, а по-късно беше реализирано съглашение със служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков сертифицирани биопроизводители, да могат да подават заявки под изискване, че ще получат финансиране, в случай че има средства, разясни Трифонов.

Оказа се, че една година по-късно никой не си е мръднал пръста да откри пари, изясни той. По думите му средства можело да бъдат обезпечени посредством държавни помощи, или в случай че се кандидатства пред Европейска комисия.

Лицемерно е да спираш производството на биохрани и в това време да приказваш за двоен стандарт на храните, уточни Трифонов. По думите му парите за биопроизводство са били източени посредством разнообразни схеми, като тази за гнездене на гъски и за сеитбооборота. „ Какво агроекологично има при сеитбооборота “, зачуди се Трифонов. „ Бенефициентите по тази скица употребяват торове и то нискокачествени “, уточни той.

Сега се приготвя и нова скица с промени в Наредба № 1 за биопроизводството – за пасищно развъждане на зайци. „ Някой от вас да е видял по какъв начин се задържат зайци на пасбище. Зайците ги няма, парите остават “, разяснява Трифонов.

От асоциацията приготвят митинг и ще осведомят Европейската комисия за прекъсването на заплащанията за агроземеделие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР