Биопроизводители протестираха пред Министерството на земеделието. Те са недоволни от

...
Биопроизводители протестираха пред Министерството на земеделието. Те са недоволни от
Коментари Харесай

Биопроизводители излязоха на протест и поискаха оставка на земеделския министър

Биопроизводители стачкуваха пред Министерството на земеделието. Те са недоволни от нова разпоредба за биологичното произвеждане, с която се вкарват доста високи условия както към тях, по този начин и към компаниите, които ги сертифицират. От министерството дадоха отговор, че поради открити нарушавания се вземат ограничения, с цел да се подсигурява високо качество на биохраните.

Протестиращите желаеха оставката на министър Румен Порожанов и с намерено писмо поканиха премиера Бойко Борисов да се намеси.

 © БГНЕС
Биопроизводителите оповестиха, че поради измененията в наредбата, сменяйки сертифициращата компания, би трябвало да вършат нови етикети, да заплащат в допълнение за нови лабораторни разбори, и дефинираха обстановката като кавга със бранша.
Веселина Ралчева - Асоциация " Биопродукти ": Към нас са наложени наказания, каквито няма на никое място в Европейските страни и които не се изискват по правилник. Вместо да се насочат напъните към компаниите, които източват европейски средства за биоземеделие без да създават нищо.целият тормоз и принуда се трансферира към действителните български биопроизводители.Д-р Стоилко Апостолов - Асоциация " Биопродукти ": Искаме бистрота в бранша. Искаме надзор, а не произвол. Да се знае кои са сертифициращите компании,кои са почтено работещите фермери, само че да не се стига до произвол.
Протестиращите отхвърлиха договаряния и поскаха оставката на Румен Порожанов. Според него измененията са нужни, защото Европейската комисия е открила недостатъци при контрола на биопроизводството у нас. Порожанов се оплака от сложния разговор с биопроизводителите.
Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Един ден ми благодарят за нещо. На другия ден са ми ядосани за нещо друго. Тука сме нещо като италианско семейство. Не е правилно, че някой желае да затрие сектора. По-скоро би трябвало да има надзор и надеждност на храните.
А за желаната му оставка съобщи, че разговор постоянно ще има, само че съображение за оставка няма.

След митинга пред Министерство на земеделието, биопроизводителите се насочиха към Министерски съвет, с цел да показват своите претенции. В намерено писмо те поканиха премиера Бойко Борисов да се намеси в разногласието със земеделското министерство. Планират нов митинг идната седмица.
 Биопроизводители стачкуват пред Министерството на земеделието Биопроизводители стачкуват пред Министерството на земеделието
Протест на биопроизводители пред Министерството на земеделието се организира в този час. Те са недоволни от нова разпоредба за биологичното произвеждане, с...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР