Биопроизводители излязоха на протест пред сградата ма Министерството на земеделието

...
Биопроизводители излязоха на протест пред сградата ма Министерството на земеделието
Коментари Харесай

Биопроизводители излязоха на протест, поискаха оставката на земеделския министър

Биопроизводители излязоха на митинг пред постройката ма Министерството на земеделието и храните и желаеха оставката на земеделския министър Румен Порожанов, оповестява Българска национална телевизия. Недоволството им е поради нова разпоредба за биологичното произвеждане, с която се вкарват доста високи условия както към производителите, по този начин и към компаниите, които ги сертифицират. Въпреки че документът се обсъждаше половин година, крайният вид, съгласно тях, ще докара до банкрут целия бранш.

Протестиращите упорстват за основаване на Консултативен съвет по биоземеделие, в който проблемите да бъдат обсъждани. Приети в края на предходната година промени в разпоредба плануват, че в случай че единствено в една партида биопродукция бъде намерено даже минимално количество от неразрешени за биопроизводството субстанции, то контролният орган незабавно би трябвало да стартира процедура по лишаване на документа на цялото стопанство.

Според производители е допустимо въпросното замърсяване да е индивидуален случай и да се дължи на външен източник, а не на опит за машинация от фермера. Текстовете обаче не вършат разлика. За създалата се обстановка биопроизводителите са уведомили Международната федерация на придвижването за биологично земеделие и Главна дирекция " Земеделие " на Европейската комисия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР