Биометрията представлява снимката на лицето, подписа на лицето и 2

...
Биометрията представлява снимката на лицето, подписа на лицето и 2
Коментари Харесай

Лични карти с чип: Какви данни ще съдържа биометрията?

Биометрията съставлява фотографията на лицето, подписа на лицето и 2 пръстови отпечатъка на двата показалеца

Издаването на персонални карти с чип у нас ще стартира в края на тази година. Българските жители ще могат да получат и паспорти от ново потомство от 2024 година.

Алберт е роден в Канада. Иска да си извади българска персоналната карта. С изненада схваща, че след година тя ще съдържа чип с биометричните му данни. Идеята му харесва, тъй като и канадският му паспорт има чип, а с него елементарно минава инспекция след полет.

„ По-бързо е. Слизам от самолета и незабавно се прибирам “, изясни той, предава

Още в края на тази година ще се издават новите персонални карти. Ще ги получаваме обаче, едвам когато изтекат старите ни.

„ В един пласт в персоналната карта ще има ситуиран чип. В този чип ще се записват биометрични данни, а след това електронна идентификация на жителя, в случай че несъмнено той желае електронна идентификация “, изясни Светлана Ценева, шеф на дирекция „ Български документи за идентичност “.

„ Биометрията съставлява фотографията на лицето, подписа на лицето и 2 пръстови отпечатъка на двата показалеца “, посочи тя.

Новите персонални документи по нищо няма да се разграничават от сегашните досега, с изключените, че на тях ще има означение за наличие на чип. Такъв знак има на задграничните ни паспорти.

Освен удобството, че с новите персонални карти няма да се редим на опашки на летището, концепцията е в бъдеще с тях да може да употребяваме услугите на българската администрация онлайн. Чиповете са условие от Европейския съюз, чието осъществяване забавяме към този момент 5 години, само че страната ни към този момент мисли в вероятност.

„ Когато бях министър стартирах основаване на мобилно приложение за електронна идентификация. Така в действителност и с мобилния телефон ще можем да се идентифицираме и с персоналната карта като я допрем до мобилния телефон “, разяснява за bTV някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов.

„ Това не е просто някаква моя концепция и хрумка. То ще стане на процедура наложително напълно скоро от европейския правилник, който следва да бъде признат “, посочи той. Такова мобилно приложение към този момент има в Естония.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР