Биометричните технологии добавят важен елемент на сигурност към смaртфоните. Отключването

...
Биометричните технологии добавят важен елемент на сигурност към смaртфоните. Отключването
Коментари Харесай

EС иска да забрани технологиите за лицево разпознаване на обществени места

Биометричните технологии прибавят значим детайл на сигурност към смaртфоните. Отключването на екрана с пръстов отпечатък или сканиране на лицето е доста по-удобно от паролите. Поизводителите на смарттелефони много интензивно промотират навлизането на сходни нововъведения в промишлеността.

Технологиите от тази категория са много потребни, само че в избрани случаи могат да бъдат опасност за потребителите и даже да доведат до корист с власт, съобщи Димитър Ганев, съучастник в българската софтуерна компания E-CARD, която е в топ 50 в Европа.

Парламентът на Европейски Съюз към този момент инициира разисквания и законопроекти, които имат за цел да лимитират използването на технологии за лицево различаване. Конкретният обект на глобите са автоматизираните системи за видео наблюдаване, изясни Ганев.

Въвеждането на регулации се изисква от регистрирането на произшествия и преувеличаване на пълномощията на управляващите при обезпечаването на публичния ред. Използването на логаритми за идентификация на евентуални причинители на закононарушения може да има социална изгода, само че постоянно се трансформира в инструмент за реализиране на политически цели.

EС е доста по-либерална от други социално-икономически системи в опита си да подсигурява правата на жителите по време на обществени събития. Принципите на GDPR са първия сериозен опит за контролиране на сензитивната тематика измежду членките на Европейски Съюз. Сегашните оферти уголемяват опциите за надзор и блокиране на физически и юридически лица от потреблението на системи за лицево различаване.
Един от водещите причини на бранителите на регулациите е, че технологията към момента не е толкоз добра за всеобщия темперамент, който стартира да придобива. Сигурността на персоналните данни е приоритет в цифровата тактика на Европейски Съюз за конституиране на съвременно и цифрово общество.
Лимитирането на частния бранш в достъпа до технологии за лицево различаване е единствено част от законодателните начинания за поддръжка на персоналното пространство на територията нa Европейски Съюз, акцентира още Димитър Ганев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР