Биолозите са открили, че появата на допълнително копие на 21-ва

...
Биолозите са открили, че появата на допълнително копие на 21-ва
Коментари Харесай

Учени откриха, че синдромът на Даун се дължи на ускорено стареене на мозъчните неврони

Биолозите са разкрили, че появяването на в допълнение копие на 21-ва хромозома фрапантно форсира стареенето на бъдещите нервни кафези в ранните стадии от развиването на ембриона. Това може да изясни за какво при хората със синдром на Даун умственото развиване се задържа. Резултатите от проучването са оповестени в научното списание Cell Stem Cell, оповестява ТАСС.

" Аномалиите във действието на бъдещите неврони, за които научихме по време на проучването, всъщност са доста сходни на това, което се случва с човешките кафези по време на тяхното стареене. Това демонстрира, че повода за доста неврофизиологични аномалии, присъщи за носителите на синдрома на Даун, може да е ускореното стареене на невроните в развиващия се мозък на ембриона “, споделя Хиру Мехарена от Масачузетския софтуерен институт, един от създателите на проучването.
Световна горделивост: Атлетите ни със синдром на Даун завоюваха три сребърни медала в Италия
Българският тим за спортисти със синдром на Даун се отличи с 3 сребърни медала на Световното състезание в град Ферара, Италия. Дебютното...
Прочети повече
Синдромът на Даун е генетична патология, вследствие на която ДНК на човек съдържа не две копия на 21-ва хромозома, както нормално, а три. В резултат на това се нарушава работата на гените, виновни за образуването и действието на мозъка, заради което носителите на синдрома на Даун изостават от своите връстници в умственото развиване още от първите дни на живота.

Мехарена и сътрудниците му се заинтересували по какъв начин появяването на 47-ата хромозома въздейства върху образуването на нервните кафези в ранните стадии от развиването на ембриона. За да създадат това, учените отгледали " заготовки " от неврони от стволови кафези на здрави хора и носители на синдрома на Даун и изследвали виталните им функционалности.

Наблюдавайки развиването на бъдещите мозъчни кафези при носители на синдрома на Даун, учените разкрили незнайна до момента особеност, която се демонстрира доста преди раждането на детето. Наличието на трето копие на 21-ва хромозома в „ заготовките “ от нервни кафези доста променяло метода, по който ДНК е " опакована " вътре в тяхното ядро.

В резултат на това се променяло равнището на генната интензивност и „ заготовките “ на невроните прекосявали в положение, доста сходно на това, в което се намират престарелите кафези в организма на възрастните хора. Като предписание след прекосяване към този режим клетките в действителност се " пенсионират " и престават да играят основна роля в работата на организма.
Живот с Даун: Историята на едно любящо семейство (ВИДЕО)
Днес пътят ни води в Пловдив, където ще ви срещнем с Вяра, Надежда и тяхната обич Борислав. Ще ви разкажем една история за твърдоглав...
Прочети повече
Мехарена и сътрудниците му ревизирали какво ще се случи, в случай че сенолитици отстранен „ старите “ ембрионални кафези. Тази процедура нормализирала развиването на културите от заготовки на неврони и отстранила доста аномалии в тяхната витална активност, в това число необичайния темперамент на техните миграции.

Нещо сходно, съгласно учените, може да се реализира в ембриони с в допълнение копие на 21-ва хромозома. Хипотетично това би трябвало да защищити бъдещите деца от нарушавания в работата на нервната им система. Учените се надяват да съумеят да ревизират тази догадка в по-нататъшни опити и да намерят безвреден метод за използване на сходна процедура на процедура.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР