Биолози откриха в джунглите на Индонезия един от най-големите известни

...
Биолози откриха в джунглите на Индонезия един от най-големите известни
Коментари Харесай

Откриха най-голямото "цвете-чудовище" в Индонезия

Биолози откриха в джунглите на Индонезия един от най-големите известни до момента екземпляри на цветето Рафлезия, което локалните назовават " цвете-чудовище ”.

Снимката на гигантското растение е оповестено от откривателите му в Инстаграм, а от текста излиза наяве, че диаметърът му е 120 сантиметра. Това е най-голямото цвете, записано в миналото публично от Центъра за естествени запаси на Западна Суматра.

Любопитен е фактът, че растението е пораснало на същото място, където през 2017 година е бил записана Рафлезия, държаща предходния връх със своите 110 сантиметра в диаметър.

Рафлезия арнолди (Rafflesia arnoldii) е тип паразитно и хищно растение от жанр Рафлезия. Известна е с това, че образува най-големия индивидуален цвят на планетата. Разпространена е в дъждовните екваториални гори на индонезийските острови Суматра и Борнео.

Диаметърът на цвета на рафлезия доближава до над 1 метър, а тежестта му – 10 – 15 kg. Подобно на останалите типове от рода, рафлезия арнолди също е паразитно и хищно растение. Тя няма развита коренова система и стъбълце. Има дребни коренови формирания, посредством които пробива лианите и се храни с техните растителни сокове. Освен това рафлезията е и див звяр. Излъчва особена миризма, която е неприятна за огромните бозайници, само че притегля насекомите. Те попадат в отвора по средата на цвета и биват смилани от соковете на растението. Цветът нормално е блестящо или пурпурен с голям брой светли петна. Уникален факт е, че рафлезия арнолди живее едвам 7 – 10 дни.

Превод и редакция: iNews
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР