Биологът Крейг Вентър - централна фигура в разкодирането на човешкия

...
Биологът Крейг Вентър - централна фигура в разкодирането на човешкия
Коментари Харесай

Нов проект на гениален биолог цели по-дълъг живот

Биологът Крейг Вентър - централна фигура в разкодирането на човешкия геном и основател на първата синтетична форма на живот - започва нов план, целящ удължение на живота и по-добро лекуване на обвързваните със стареенето заболявания.
Вентър основа новата компания „ Human Longevity Inc " взаимно с пионера в региона на проучванията на стволовите кафези доктор Робърт Харири и индивида зад „ X Prize Foundation " доктор Питър Диамандис.
Амбициозната самодейност ще търси реформаторски генни и клетъчни лечения, които да разрешат на хора да запазят допустимо най-дълго здравето и работоспособността си.
Компанията ще разчита на начален капитал от 70 милиона $ и към този момент е закупила две свръх-бързи машини за разкодиране на ДНК „ HiSeq X Ten ".
Крейг Вентър и сътрудниците му ще се възползват от опциите на актуалната техника, с цел да секвенират 40 000 човешки генома на година, изготвяйки по този метод най-голямата база данни на генните вариации при индивида. Базата данни ще включва генетични последователности - секвенции - на здрави и заболели хора на всякаква възраст.
В допълнение към тази огромна задача компанията ще събира генетична информация за трилионите микроби, съжителстващи си с индивида и живеещи в тялото или върху него. Според основателите на плана по-доброто схващане за човешката микро-фауна ще докара до основаването на усъвършенствани пробиотици, по-добра диагностика и медикаменти.
Друг аспект, който Крейг Вентър и сътрудниците му ще изследват, е така наречен метаболом - разнообразните метаболити, биохимикали и мазнини в тялото. Тези данни ще оказват помощ на учените да добият по-ясна визия за циркулиращите в организма субстанции, които въздействат върху здравето и си взаимодействат с медикаментите.
Първият обект на проучване на новосъздадената компания ще бъде ракът. (Източник: Българска телеграфна агенция, Reuters)
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР