Биологът Хиро Накаучи (Hiro Nakauchi) от Университета Станфорд съобщи, че

...
Биологът Хиро Накаучи (Hiro Nakauchi) от Университета Станфорд съобщи, че
Коментари Харесай

Създадоха хибрид между човек и овца

Биологът Хиро Накаучи (Hiro Nakauchi) от Университета Станфорд заяви, че екипът му е съумял да сътвори първата фантазия сред човек и овца . Учените постигнали това като въвели човешки стволови кафези в овчи ембриони, а получената фантазия е 99% овца - единствено една на 10 000 кафези в ембриона е човешка.

Хибридите са унищожени след 28 дни, само че опитът повдига съществени терзания от позиция на етиката. Това не е първият сходен опит - някои учени от екипа предходната година съумяха да отгледат човешки кафези и в ембриони от прасе (на фотографията горе).

Разбира се, тези химери няма да се развият до свине с човешка глава или мозък - броят на човешките кафези в тях е извънредно дребен . Крайната цел на тези ескперименти е да се доближи досега, в който такива животни биха могли да се употребяват за донори на органи .

 Снимка 341097

Хората, които се нуждаят от трансплантация на орган, са изправени пред тежки провокации. Освен дългото очакване на подобаващ донор, в случай че подобен се откри и трансплантацията бъде осъществена сполучливо, органът последователно бива опустошен от имунната система на реципиента, защото тя го разпознава като непознат и се пробва да го в профил .

Според откривателите, един ден нужните органи може да се създават в сходни междувидови химери, само че с цел да се случи това, би трябвало най-малко един % от клетките в ембриона да бъдат човешки.

Но колкото повече човешки кафези съдържа химерата, толкоз по-сериозни са и етичните проблеми. Защото въпросът не е в процентното съответствие, а в това къде ще сложим границата сред човек и животно.

анкета
Струва ли ви се притеснително основаването на хибрид сред човек и овца?
Не, тъй като това ще подкрепи трансплантирането на органи Не, само че не го утвърждавам Да, тъй като води до съществени етични алтернативи Не мога да преценява Виж резултати
Не, тъй като това ще подкрепи трансплантирането на органи

Не, само че не го утвърждавам

Да, тъй като води до съществени етични алтернативи

Не мога да преценява
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР