Биоетанолът в бензините увеличава корозията на двигателите и Българската петролна

...
Биоетанолът в бензините увеличава корозията на двигателите и Българската петролна
Коментари Харесай

Биоетанолът в бензините е опасен за двигателите на старите коли, предупредиха експерти

Биоетанолът в бензините усилва корозията на моторите и Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ предлага да не се усилва количеството му. Това сподели Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на "Шел - България " и член на УС на БПГА по време на работна среща на асоциацията в Стара Загора. Такава е и рекомендацията на производителите на коли, акцентира тя.

Сега биоетанолът в бензина у нас е осем % като се планува от 2019 година да се увеличи на девет %. От разяждане на моторите са застрашени най-много старите коли, каквито са множеството в България. Камелия Славейкова не посочи какъв брой остарели би трябвало да са колите, с цел да е рисков за тях биоетанола, само че уточни, че всеки производител разполага с информация за своите модели.

Според Камелия Славейкова продаваните в България горива са със същото качество като тези в Европа. Горивата, продавани в България, са пригодени да се употребяват до минус 15 градуса, само че има и такива, които са ефикасни и при минус 20 градуса.
В множеството страни на Европейски Съюз наличието на биоетанол в бензина е до 5 %. Има страни като Франция, Белгия и Германия, където могат да ви продадат и бензин с до 10 % биоетанол. В България биодобавката в бензина е 8 %, а в дизела най-малко 6 %. Биокомпонентите имат по-ниско енергийно наличие от елементарното гориво и с него се изминават по-малко километри. Затова в горивата има добавки, които чистят клапаните от отлаганията. Тези отлагания понижават мощността, подвигат разхода и нездравословните излъчвания на колата, показаха от БПГА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР