Билките са широкоразпространени у нас и народната медицина ежедневно си

...
Билките са широкоразпространени у нас и народната медицина ежедневно си
Коментари Харесай

10-те най-полезни български билки

Билките са широкоразпространени у нас и националната медицина всекидневно си служи с тях. Много от хората към момента залагат на естествените и национални способи за справяне с някои здравословни проблеми или поддържане на мощен имунитет. Рецептите за разнообразни отвари, кремове, чайове и така нататък са безбройни и включват най-разнообразни билки.

На нашата територия можем да се похвалим, че в действителност разполагаме с добър ресурс от най-различни лечебни билки, от чиито свойства можем да се възползваме.

Ето и кои са 10-те най-лечебни билки у нас съгласно някои изследвания:

Черен бъз

 Черен бъз

Използва се цялата билка за най-различни проблеми и болести, защото е богата на разнообразни потребни субстанции. Черният бъз покачва имунитета, защищава сърцето, грижи се за вярното равнище на кръвната ни захар, облекчава болката в костите, работи очистително, лекува синузит и други

Левзея

Левзеята на външен тип прилича магарешки трън, само че в действителност е билка, която ни доставя с сила и се оправя с хронична отмалялост, меланхолия, полова уязвимост и други

Бял равнец

 бял равнец

Белият равнец е едно от най-използваните растения с лечебни свойства у нас. В предишното бойците са я носили на всички места, тъй като билката умее да се оправя с кръвоизливи и успокоява болката. На дамите работи успокояващо, като потушава признаци при менструация, менопауза, дисменорея, хиперменорея и други Белият равнец пречиства кръвта и е отличен за детоксикация.

Имел

 имел

Имелът спомага за положителното кръвообращение, защищава от атеросклероза и намалява високото кръвно налягане. Богат е на витамин С, флавоноиди, танини и други потребни за организма ни субстанции.

Маточина

 маточина

Маточината има успокоителен резултат върху нервната система и облекчава стомашните раздразнения.

Коприва

 коприва

Копривата също е измежду най-използваните билки с разнородни резултати. Тя спомага за изхвърлянето на токсините от тялото, за унищожаване на шлаките и е изключително потребна за намаляване. Може да се вършат отвари с коприва за подсилване на косата.

Ранилист

Така наречената хайдушка билка е употребена за всевъзможни проблеми още от хайдутите. Днес е изключително известна с укрепващото имунитета свойство, удобното въздействие при подагра, жлъчни болести, наднормено тегло, болести на белия дроб и други

Невен

 невен

Лечебният мас от невен се употребява при разнообразни кожни проблеми, изгаряния и други Освен това запарка от невен може да се приема при болести на стомаха като гастрит, колит и други

Жълт кантарион

 жълт кантарион

Жълтият кантарион има успокояващо свойство върху нервната система и чаят от него е изключително потребен и широкоразпространен у нас.

Мак

 мак

Макът е прочут най-много с упойващите си свойства, с които доста хора злоупотребяват, само че в действителност е потребна билка - стопира кашлицата, има кръвоспиращо деяние и сънотворен резултат.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР