Билката решетка е известна още и с имената - дива

...
Билката решетка е известна още и с имената - дива
Коментари Харесай

Вижте билката, която лекува и пази от злото

Билката решетка е известна още и с имената - дива зелка, шереметка, цедилка или самодивско решето. Среща се в сухи каменисти места и пясъчни скатове в Южна Европа при 800-2000м надморска височина.
Тя е многогодишно тревисто безстъблено растение с пълен, цилиндричен, отвесен, меснат жълтокафяв корен с прелестен аромат, отделящ млечен сок при разсичане и достигащ на дължина до 1 м. Листата на решетката са с ръкохватка, продълговати, покрити с бели власинки от долната страна. Цветовете на решетката са многочислени, тръбести, бледожълти като по-късно стават червеникаво-виолетови. Плодовете на решетката са продълговати и влакнести. Цъфти през юни-септември.
Използват се корените на решетката, извадени през късна есен или ранна пролет, които след разчистване се сушат на проветриво място или в сушилня при температура до 350С.
Билката решетката съдържа етерично масло, дъбилни и смолисти субстанции, инулин, флаваноиди, сапонини и други
Растението се употребява като билка с противовъзпалително, стимулиращо секрециите, улесняващо храносмилането, отхрачващо и глистогонно приложение. Използва се и при хемороиди, обриви и други кожни болести.
Също по този начин решетката се употребява като средство за лекуване на отоци, съпровождащи чернодробната цироза. Използва се като отхрачващо средство при хронични обструктивни болести на белите дробове, като противовъзпалително средство при болести на пикочоотделителните пътища и на бъбречния паренхим. Решетката се предлага и за външно приложение при лекуване на инфектирани рани и при фурункулоза.
Според българския фолклор безстеблената решетка пази от зло и носи божията берекет в дома, а цветът и набожда злото на острите си бодлички. Според поверие с него самодивите си цедели млякото, от където са останали и имената му цедилка и самодивско цвете.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР