Били в работен формат, затова не било необходимо да се

...
Били в работен формат, затова не било необходимо да се
Коментари Харесай

Денков описа срещите си с „Лукойл“ в кореспонденция с Пеевски

Били в работен формат, по тази причина не било належащо да се води стенографски запис

Няколко срещи и диалози са извършени сред представители на изпълнителната власт и управлението на „ Лукойл “ през последните месеци . Това излиза наяве от сред ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и министър-председателя акад. Николай Денков.

Пеевски е отправил към премиера няколко въпроса. Това е станало посредством запитване по реда на парламентарния надзор с дата 14 ноември. Повод за него е следствието в „ Политико “, което разкрило „ гигантска корупционна договорка, която се реализира благодарение на българските управляващи и „ Лукойл “.

„ Вместо незабавна анулация на дерогацията, с цел да бъде обезпечен националният интерес на България, кабинетът води диалози на мрачно с „ Лукойл “ и представители на съветската страна “, твърди Пеевски в питането си до премиера. Според народния представител българското общество чака незабавни и ясни отговори.

Делян Пеевски задава куп въпроси, свързани с възможните срещи и диалози сред представителите на „ Лукойл “ и на съветската страна с българския министър председател и с други лица от изпълнителната власт.

„ И най-важното – какво тъкмо се договорихте с Русия, господин министър председател “, пита Пеевски , като приключва и с искане: „ Всички стенограми, документи и преписка следва да ми бъдат предоставени дружно с отговора на горепосочените въпроси. “

В ответа си с дата 27 ноември министър-председателят загатва за три срещи с представители на „ Лукойл “ или на бургаската й рафинерия – на 5 юли, 24 юли и 13 септември. В тях са взели участие той, министърът на финансите и други лица от страна на държавното управление.

„ И трите посочени срещи са извършени в работен формат, заради което не е било належащо да се води стенографски запис “, показва акад. Денков.

Обсъждани са били опциите за прекосяване на рафинерията към напълно неруски петрол и изплащането на отговорностите на „ Лукойл “ към държавната хазна.

На 5 юли от рафинерията показали информация, че се планува „ цялостно прекосяване към неруски петрол едвам през месец януари 2025 година “ От държавното управление показали, че това е недопустимо и поискали график със съкратени периоди. Това е било разисквано и на 24 юли.

А на 13 септември са били дискутирани и отговорностите на компанията към държавната хазна, в това число и новата „ краткотрайна солидарна вноска “.

„ Що се отнася до въпросите Ви за срещи с съветската страна – такива не са провеждани, нито са провеждани телефонни диалози с администрацията на Владимир Путин или самия президент на Руската федерация “, заключава Николай Денков в отговора си до Пеевски.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР